Catehism ortodox

Catehism ortodox.pdf
Credinta crestina ortodoxa
Cand vorbim despre credinta crestina, intelegem ca aceasta este virtutea, adica puterea prin care primim ca adevar neindoielnic tot ce ne-a descoperit Dumnezeu si ne invata Sfanta Biserica Ortodoxa pentru mantuirea noastra. Prin credinta cunoastem ceea ce nu putem vedea si adeverim ceea ce nadajduim de la Dumnezeu, cum citim in Sfanta Scriptura: “Credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor nevazute” (Evrei XI, 1).
Una din indatoririle de capetenie ale fiecarui crestin ortodox este de a sti ce crede si cum crede; de a cunoaste cuprinsul dreptei sale credinte, pentru a nu fi amagit de invataturi gresite si desarte. El este chemat sa-si insuseasca aceasta invatatura cu mintea, nu insa mai putin cu simtirea si mai ales cu vointa, pentru ca de Dumnezeu nu te poti apropia decat ducand o viata in curatie sufleteasca si trupeasca, cum lamurit ne invata Sfantul Grigorie Teologul, zicand: “Nu este in puterea oricui sa cugete despre Dumnezeu, fiindca aceasta pot sa o faca numai cei care s-au cercetat cu de-amanuntul, ... care si-au curatit sufletul si trupul sau care cel putin se silesc sa se curete”.
Invatatura crestina ortodoxa pe care avem datoria sa o cunoastem, ne-a dat-o Dumnezeu insusi prin Fiul Sau intrupat, Domnul nostru Iisus Hristos. Mantuitorul Hristos ne-a adus invatatura dumnezeiasca, despre care insusi marturiseste: “invatatura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis” (Ioan VII, 16) si a propovaduit-o in vremea cat a locuit intre oameni. Dupa El, Sfintii Apostoli si urmasii lor au raspandit aceasta invatatura “pana la marginile lumii” cunoscute atunci, iar iubitorii de Dumnezeu au imbratisat-o cu adanca si curata evlavie.
In curgerea vremii s-a ivit nevoia ca invatatura descoperita si impartasita noua prin viu grai de Mantuitorul Iisus Hristos, sa fie prinsa in scris, de sfintii scriitori, ca astfel nimic sa nu se piarda din cele ce ne-a lasat El. Aceasta o aflam in Sfanta Scriptura a Noului Testament, ca si in Sfanta Traditie, cum se va arata acest lucru, mai amanuntit, in alt loc din aceasta carte.
Tot intre timp s-au ivit si invataturi gresite, erezii, mai ales din pricina ca unii dintre crestini au vrut sa patrunda numai cu mintea lor, lipsita de luminile si aripile credintei, adevarul dumnezeiesc care covarseste orice minte.
Neputandu-l intelege, ereticii au rastalmacit invatatura Mantuitorului, propovaduita de Sfintii Apostoli. Ca urmare, spre a-i feri pe credinciosi de alunecare in rataciri, Sfanta Biserica, prin sinoadele ecumenice, la care au luat parte toti episcopii sai, a statornicit si formulat pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii, dreapta credinta ortodoxa, in dogme si hotarari, sub asistenta Duhului Sfant.
Astfel, invatatura credintei crestine se cuprinde pe scurt, dar in cuvinte lamurite, in Simbolul Credintei, care a fost alcatuit de Sfintii Parinti la intaiul sinod ecumenic de la Niceea (325) si in al doilea sinod ecumenic de la Constantinopol (381). Simbolul acesta numit si “Crezul”, nu este numai o scurta si clara marturie a invataturii de credinta crestina, ci si o marturisire de credinta pe care trebuie s-o cunoasca si s-o faca fiecare crestin in parte. De aici, obligativitatea invatarii, de catre fiecare crestin, a Crezului, care este urmatorul:
Cred intr-unul Dumnezeu, Tatal atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute.1
Si intr-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel ce este de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au făcut;2
Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din cer si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a facut om;3
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;4
Si a inviat a treia zi dupa Scripturi;5
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;6
Si iarasi va sa vina, cu slava, sa judece viii si mortii a Carui imparatie nu va avea sfarsit.7
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci.8
Intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasc Biserica;9
Marturisesc un botez spre iertarea pacatelor;10
Astept invierea mortilor;11
Si viata veacului ce va sa fie.12 Amin.
1 Primul articol din Simbolul Credintei cuprinde invatatura crestina despre Dumnezeu in general, Unul in fiinta, dar intreit in Persoane, si despre Dumnezeu-Tatal, Creator si Proniator al lumii. Dumnezeu este duh, adica este netrupesc; este nevazut, necuprins de faptura si de mintea omeneasca; la El nu este mutare sau schimbare, caci este desavarsit si vesnic; este atotputernic, atoatestiutor, este pretutindenea. Dumnezeu este Unul dupa fiinta Lui si intreit in Persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Aceste trei Persoane alcatuiesc Sfanta Treime, taina de nepatruns de mintea omeneasca si impartasita noua prin Descoperire dumnezeiasca sau Revelatie. Spunand ca Dumnezeu este inchinat in trei Persoane, nu inseamnă ca ar fi trei dumnezei. Dumnezeu este Unul singur, iar fiinta dumnezeiasca cea una si aceeasi nu este impartita in trei, ci ea se afla intreagă in fiecare din cele trei Persoane dummezeiesti. Cele trei Persoane divine sunt de o fiinta, egale si vesnice. Tatal este Dumnezeu adevarat, Fiul este Dumnezeu adevarat si Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat; dar avand aceeasi fîinta, nu sunt trei dumnezei ci Unul singur.
Tatal se deosebeste de celelalte Persoane, intrucat El este Cel ce naste din veci pe Fiul si purcede pe Sfantul Duh; Fiul, intrucat El este Cel ce S-a nascut din Tatal; iar Sfantul Duh, intrucat este Cel ce purcede de la Tatal.
In acelasi timp, cele trei Persoane sunt unite si se intrepatrund reciproc, locuind Una in Alta, in chip neamestecat, prin fiinta cea una: Tatal este in Fiul si in Sfantul Duh, Fiul in Tatal si in Sfantul Duh, si Sfantul Duh in Tatal si in Fiul. Acest adevar ni l-a descoperit Dumnezeu Insusi, Care nu poate fi asemanat cu nimic din ceea ce este creat.
Invatatura ca Dumnezeu este Unul dupa fiinta si intreit in Persoane este mai presus de puterea de intelegere a mintii noastre. Multi cugetatori si scriitori crestini au folosit asemanari din lumea inconjuratoare pentru a mijloci, prin ele, intelegerea Tainei Sfintei Treimi. Dar nici una din acestea nu poate lamuri o asemenea taina. Mintea nu s-ar fi putut inalta nici pana a afla ca in Dumnezeu sunt trei Persoane, daca aceasta nu ni s-ar fi descoperit de Mantuitorul Iisus Hristos.
Asadar, invatatura despre Sfanta Treime, intrecand intelegerea omeneasca si sprijinindu-se numai pe autoritatea Descoperirii sau Revelatiei dumnezeiesti, cuprinsa in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, noi ne-o insusim numai prin credinta.
Cel ce ne-a facut cunoscuta aceasta taina este Mantuitorul Hristos. In Vechiul Testament gasim doar preinchipuiri ale Sfintei Treimi (Facere I, 26 ; III, 22). Patriarhul Avraam a fost cercetat de Dumnezeu la stejarul Mamvri sub infatisarea a trei barbati (Facere XVIII, 12). In Vechiul Testament nu se graieste limpede despre Sfanta Treime, pentru ca oamenii acelor vremuri nefiind pregatiti, ar fi putut intelege gresit o taina atat de mare, si ar fi putut crede chiar in mai multi dumnezei. Dar in Noul Testament, cu venirea Mantuitorului, invatatura ni se descopera lamurit. Mai intai, la Botezul Domnului, cand Tatal da marturie despre Fiul graind: “Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit”, Fiul primeste Botezul si Duhul Sfant coboara ca un porumbel asupra Lui (Matei III, 1517). Numele celor trei Persoane ale Sfintei Treimi le gasim si in cuvintele prin care Mantuitorul Iisus Hristos trimite pe Sfintii Apostoli la propovaduire: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” (Matei XXVIII, 19). Iar Sfantul evanghelist Ioan zice: “Trei sunt cei care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul (Fiul) si Sfantul Duh, si acesti trei una sunt” (1 Ioan V, 7).

Rugaciune
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi; Doamne, curateste pacatele noastre ; Stapane, iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Articolul 1 din Simbolul Credintei arata ca Dumnezeu-Tatal este creatorul si proniatorul lumii. Lumea inseamna cerul si pamantul si tot ce este in ele, afara de Dumnezeu. Ea este vazuta si nevazuta. Cea
vazuta este tot ceea ce se poate cunoaste cu simturile omenesti, iar cea nevazuta sunt ingerii, buni si rai (Col. I,16).
Ingerii sunt fiinte netrupesti, slujitoare lui Dumnezeu. Ei sunt facuti de Dumnezeu din nimic, cum din nimic au fost facute toate cele ce sunt. La inceput, cand i-a facut Dumnezeu, toti ingerii erau buni si inzestrati cu puterea de a spori tot mai mult in virtute, sa se bucure de fericire deplina si vesnica. O parte din ei s-au folosit bine de puterea si libertatea ce le-a dat-o Dumnezeu; Parintele Ceresc le-a intarit acest dar de a nu mai putea gresi niciodată. Acestia sunt ingerii cei buni. Unii dintre ei insa, in frunte cu Lucifer, trufindu-se s-au ridicat impotriva lui Dumnezeu, si Dumnezeu i-a aruncat in intunericul cel mai adanc, cum zice Sfanta Scriptura: “Si pe ingerii care nu si-au pazit vrednicia, ci au parasit locasul lor, i-a pus la pastrare sub intuneric, in lanturi vesnice spre judecata zilei celei mari” (Iuda I. 6). Acestia s-au facut ingeri rai, demoni. Si odata cu caderea acestora s-a ivit iadul, care este starea lor de nefericire si locul lor de salasluire. Ingerii cei buni au ramas in fericita apropiere de Dumnezeu si-L slujesc, fiind intariti prin harul dumnezeiesc, ca sa fie pururea sluJitori ai lui Dumnezeu, organe ale Providentei dumnezeiesti, vestitori si ajutatori ai oamenilor.
Dumnezeu a facut “din nimic” atat lumea nevazuta, cat si lumea vazuta, numai cu cuvantul si vointa Sa
atotputernica, zicand: “Sa fie!” Biserica invata pe baza Sfintei Scripturi, ca Dumnezeu a creat lumea in sase zile, adica treptat si intr-o anume ordine, incheind-o cu crearea omului (Fac. I, 131), in perechea parintilor neamului omenesc: Adam si Eva. Dar creand lumea, Dumnezeu n-a lasat-o in parasire, ci ii poarta de grija pururea; toate cate; sunt, toate fapturile sunt tinute si crescute dupa planul Sau, dupa voia si puterea Sa purtandu-le de grija dupa intelepciunea Sa cea preamarita; pe toate le ocroteste si le conduce spre fericirea si desavarsirea lor. El este Tatal atottiitorul. Aceasta neintrerupta grija parinteasca a lui Dumnezeu fata de lume se numeste Providenta sau Pronie dumnezeiasca. Sfantul Ioan Gura de Aur scrie despre Pronie: “Dumnezeu nu numai ca a adus la lumina zidirea; dar dupa ce a adus-o, o ingrijeste. De zici ingeri, de zici arhangheli, de zici puterile cele de sus, de zici toate cele vazute si nevazute, toate acestea se bucura de Pronia Lui. Fara aceasta lucrare, toate se duc, se scurg si pier.”
Creatia se incheie cu crearea omului, facut in chip deosebit de catre Dumnezeu, Care a zis: “Sa facem pe om dupa chipul si asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca ... tot pamantul.” Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau ... barbat si femeie l-a facut. Si Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: “Cresteti si va inmultiti, si umpleti pamantul si-l stapaniti ... “ (Fac. I, 2628). Fiind creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, omul este cea mai de seama creatura a lui Dumnezeu, fiind constituit din doua elemente: trup si suflet. Trupul omenesc l-a facut Dumnezeu “din pamant”, cu totul altfel decat pe celelalte creaturi. Caci pe cand despre acestea Sfanta Scriptura spune: “Si a zis Dumnezeu sa se faca”, despre om zice: “Atunci, luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie” (Facere II, 7). Asadar, trupul omului l-a facut Dumnezeu din pamant, iar sufletul l-a creat prin suflare dumnezeiasca. Prin trup, care este luat din pamant si are ceva comun cu toate vietuitoarele, omul este legat de pamant si de tot ceea ce apartine lumii acesteia. Prin suflet insa, care provine prin creatie direct de la Dumnezeu, omul sta in legatura cu Dumnezeu si cu lumea spirituala.
Chipul lui Dumnezeu din om inseamna sufletul nemuritor cu puterile lui, mintea sau cugetarea, simtirea si vointa libera, care se indreapta catre Dumnezeu; iar asemanarea cu Dumnezeu inseamna intarirea si desavarsirea omului in virtute si sfintenie cu ajutorul harului dumnezeiesc, spre indumnezeirea lui. Din coasta celui dintai om, din Adam, Dumnezeu a facut pe femeie, pe Eva. Pe acesti doi oameni i-a asezat Dumnezeu in raiul pamantesc, ca sa duca o viata fericita si in iubire fata de Parintele Ceresc. Mintea lor era luminata, inima sau simtirea era curata si fara pofte rele, vointa era dreapta si inclinata numai spre bine, trupul era sanatos si fara nici o suferinta.
Astfel, omul creat “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” se gasea la inceput intr-o stare de curatie si nerautate, in pace deplina cu cele din jurul sau, cu sine insusi si cu Parintele Ceresc. El nu era intru totul desavarsit, dar prin continua stradanie si cu ajutorul harului dumnezeiesc putea sa ajunga asemenea lui Dumnezeu, gasindu-se deci la inceputul drumului spre asemanarea cu Facatorul sau.
Omul creat de Dumnezeu era liber. Iar libertatea era maretia lui, avand putinta de a ajunge sfant si drept prin stradania sa si ajutat de Cel ce l-a facut si Care ii purta mereu de grija.
Pentru ca sa intareasca prin lucrare puterile sufletesti ale celor dintai oameni, ca sa le incerce si ascultarea, Dumnezeu Si-a aratat vointa Sa catre ei, dandu-le porunca sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului. Caci de vor manca din acest pom, “vor muri negresit” (Facere II, 16-17).
Dumnezeu a dat aceasta porunca nu pentru a-l slabi si cobori pe om din cinstea in care se gasea; ci, dimpotriva, pentru a-l intari si inalta, i-a dat acest prilej ca sa-si poata arata prin fapta dragostea fata de Facatorul sau si pentru a se statornici in bine. Fericirea din rai a celor dintai oameni a tinut cat timp ei au pastrat nevinovatia stand in ascultare si dragoste deplina fata de Dumnezeu si pazind porunca Lui. Dar ei s-au lasat ispititi de cel rau care ii pizmuia pentru fericirea lor si voia sa-i duca la pierzanie. Prin viclenie si inselaciune, diavolul i-a facut sa creada ca, de vor manca din pomul cel oprit, adica al cunostintei binelui si raului se vor face intocmai ca Dumnezeu. Lasandu-se amagiti, ei au calcat porunca lui Dumnezeu si, prin neascultare, au cazut in pacat. Asa a intrat raul in lume. Pedeapsa cea mai mare a pacatului primilor oameni a fost moartea (Rom. VI, 23). De aceea, la moarte, trupul se intoarce in pamant, din care a fost luat, iar sufletul nemuritor trece in lumea nevazuta (Ecleziast XII, 7). Protoparintii neamului omenesc n-au pastrat starea morala de comuniune cu Dumnezeu, ci, calcand voia Lui, au cazut in pacat (Fac. III, 16), pierzand fericita stare primordiala, atat pentru ei cat si pentru toti urmasii lor. Orice om are din fire pacatul lui Adam fiind vinovat si supus pedepsei lui Dumnezeu. Starea aceasta de reala pacatosenie a naturii umane cazute, in care se naste fiecare om, ca urmas al lui Adam, se numeste pacatul stramosesc. Si urmarile pacatului au fost grele: primii oameni au pierdut harul dumnezeiesc, s-au indepartat si s-au instrainat de Dumnezeu si au fost alungati din Rai. Chipul lui Dumnezeu in ei a slabit, fara insa a pieri cu totul; schimbarea adusa de pacat, s-a aratat in intunecarea mintii, in stricarea inimii si in slabirea vointei. De asemenea, omul a pierdut sfintenia, curatia, linistea trupului si putinta de a nu muri. Despartiti de cele vesnice si alunecand spre piericiune, oamenii au cazut prada placerilor de tot felul. Iar viata lor a devenit grea, fiind insotita de truda, de dureri si de necazuri de tot felul. Iubirea fata de Dumnezeu a fost inlocuita de om cu iubirea fata de fapturi. Dar prin pacatul lui Adam s-a stricat intreaga fire. Pedeapsa cea mai mare a pacatului a fost moartea, care dupa Sfantul Apostol Pavel este “plata pacatului” (Rom. VI, 23 ; 1 Cor. XV, 22).
Dar Dumnezeu, in nemarginita Sa bunatate, nu l-a parasit pe om nici dupa caderea lui in pacat; nu l-a dat pierzarii, omul fiind faptura Sa cea mai aleasa. Chiar la alungarea lor din rai, Dumnezeu le-a fagaduit stramosilor nostri un Mantuitor (Facerea III, 15), Care va zdrobi puterea raului si va impaca pe oameni cu Dumnezeu. Acest Mantuitor este Domnul nostru Iisus Hristos.
De la caderea omului in pacatul neascultarii si pana la venirea Mantuitorului Iisus Hristos, Dumnezeu a lasat sa treaca multa vreme, in care oamenii au cunoscut amaraciunea consecintelor pacatului, prin starea rea in care au ajuns; dar au putut pastra si nadejdea ca se pot mantui cu ajutorul lui Dumnezeu. In bunatatea Sa, Dumnezeu Sa ingrijit de oameni, i-a indrumat si i-a pregatit pentru primirea Mantuitorului, prin Legea Veche, prin prooroci si prin alte mijloace, ca la venire sa-L poata recunoaste si sa poata urma Lui, intru curatirea vietii si nadejdea mantuirii.
Invatatura despre Dumnezeu Fiul, adica despre a doua Persoana a Sfintei Treimi, Care S-a intrupat pentru mantuirea noastra din robia pacatului si pentru impacarea noastra cu Dumnezeu, este cuprinsa in articolele 2, 7 din Simbolul Credintei.
Domnul nostru Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care la plinirea vremii S-a facut om ca noi, asemenea noua intru toate, in afara de pacat. El este Dumnezeu adevarat si om adevarat. El a venit in lume ca sa ne mantuiasca. Acest lucru il arata Sfantul Atanasie cel Mare, astfel: “Fiindu-I mila de neamul nostru si induiosindu-Se de slabiciunea noastra si miscat de stricaciunea noastra si nesuferind stricaciunea mortii asupra noastra, ca sa nu piara ce a facut”, Dumnezeu a hotarat mantuirea noastra potrivit intelepciunii si dragostei Sale nesfarsite: El a socotit astfel ca nu e potrivit sa mantuiasca pe oameni de departe, nici chiar prin mijlocirea ingerilor, ci trimitand in lume pe insusi Fiul Sau, Care S-a facut om ca noi toti, afara de pacatul stramosesc si de orice alt pacat.
Asadar, Fiul lui Dumnezeu S-a facut om ca sa ne mantuiasca pe noi toti, impacandu-ne cu Dumnezeu si innoind firea noastra cea stricata de pacatul stramosesc. El a luat firea omeneasca si, fiind in acelasi timp Dumnezeu adevarat si om adevarat, a purtat toate consecintele pacatului originar insa fara de pacat, pentru ca sa ne rascumpere pe toti din robia pacatului lui Adam.
Ca Mantuitorul Iisus Hristos a fost si om adevarat, iar nu numai Dumnezeu adevarat, aflam lamurit din Sfanta Scriptura: Prin pogorarea Duhului Sfant, Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat din Sfanta Fecioara Maria; S-a nascut, a fost infasat in scutece, a flamanzit si a insetat, a obosit, in timpul mantuitoarelor Sale Patimi a suferit batai, loviri, schingiuiri, incununare cu spini, rastignire si moarte.
Mantuitorul Iisus Hristos a savarsit rascumpararea sau mantuirea noastra prin cele trei chemari sau slujiri ale Sale, si anume:
a) ca Prooroc si invatator. Domnul nostru Iisus Hristos este Proorocul proorocilor, pentru ca in El s-au implinit toate proorocirile si pentru ca El este supremul invatator care ne descopera propria Sa invatatura dumnezeiasca cu privire la Dumnezeu si la om;
b) ca Arhiereul cel adevarat Care nu aduce jertfa pentru Sine, fiind fara de pacat, ci Care Se aduce pe Sine insusi jertfa Tatalui, pe Cruce, si Se jertfeste mereu pe Sfantul Altar, la Sfanta Liturghie, pentru iertarea pacatelor, sfintirea credinciosilor si viata de veci ;
c) ca imparat care, rascumparand prin moartea Sa pe Cruce pe om de sub robia mortii si a pacatului, si innoindu-l prin invierea Sa, a intemeiat imparatia Sa spirituala-duhovniceasca, Biserica Sa, ai carei membri sunt credinciosii si al carei cap este El insusi, “avand toata puterea in cer si pe pamant” (Matei XXVIII, 18).
Mantuitorul Iisus Hristos este Unsul lui Dumnezeu, Care are in masura cea mai mare puterea de cunoastere a Proorocului, sfintenia Arhiereului si puterea Conducatorului duhovnicesc.
Mantuitorul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, nascut din veci din Tatal; El nu este faptura, ci are insasi fiinta Tatalui, prin nastere mai inainte de toti vecii, adica din vesnicie; deci n-a fost nici o vreme in care Fiul sa nu fie Fiu si Tatal sa nu fie Tata. Cum vesnic este Tatal, asa si Fiul este vesnic.
El este Unul-Nascut, adica este singurul Fiu al lui Dumnezeu. Daca credinciosii crestini si dreptii se numesc si ei fii ai lui Dumnezeu acestia sunt fii nu dupa fire, ci prin harul dumnezeiesc; ei nu sunt “de o fiinta” cu Dumnezeu, cum lamurit citim in Sfanta Scriptura: “Celor cati L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu” (Ioan I, 12).
Mantuitorul Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat ca si Tatal, are aceeasi fiinta, aceeasi dumnezeire, cu aceleasi insusiri dumnezeiesti ca si Tatal din Care S-a nascut, asa cum o lumina este asemenea luminii din care s-a aprins. Cuvintele “lumina din lumina” din Simbolul Credintei sunt numai o exprimare omeneasca privind taina nasterii Fiului din Tatal, care nu poate fi patrunsa de mintea omeneasca.
Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie marturisesc uneori dumnezeirea Domnului Iisus Hristos, cu cuvintele: “Acesta este adevaratul Dumnezeu” (1 Ioan V, 20), si “cu adevarat, mare este taina dreptei credinte; Dumnezeu S-a aratat in trup, S-a indreptat in Duhul, a fost vazut de ingeri, S-a propovaduit intre neamuri, a fost crezut in lume, S-a inaltat intru slava” (1 Timotei III, 16).
Ca Dumnezeu adevarat, Fiul lui Dumnezeu este impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, Facator al lumii, al tuturor celor vazute si nevazute. Toate s-au facut prin Fiul (Ioan I, 3), nu ca si cum Tatal s-ar fi slujit de Fiul ca de unealta, ci ca Fiul lucreaza impreuna cu Tatal, fiind de o fiinta cu Tatal si avand aceeasi putere creatoare ca si Tatal.
Dar Fiul sau Cuvantul lui Dumnezeu S-a pogorat din ceruri ca sa mantuiasca pe oameni, sa-i izbavească din robia pacatului si a mortii; El S-a aratat in trup, ca sa ridice si sa innoiasca pe omul cazut; a venit pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, pentru toti oamenii de totdeauna si de pretutindeni.
Intruparea Fiulul lui Dumnezeu din Fecioara Maria s-a facut in chip minunat, nu dupa randuiala firii omenesti, ci prin umbrirea Fecioarei de catre Duhul Sfant. Dar facandu-Se om, Fiul lui Dumnezeu nu a incetat sa fie Dumnezeu adevarat. Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat, cu trup si suflet omenesc adevarat, intru totul asemenea noua, afara de pacat; El este Dumnezeu-om si ramane Dumnezeu-om pentru vesnicie.
Dupa cum s-a mai aratat, sfanta Fecioara Maria a fost invrednicita de Dumnezeu sa nasca dupa trup pe Fiul lui Dumnezeu (ca om), fara sa cunoasca barbat, fiind astfel fecioara si inainte de nastere si in timpul nasterii si dupa nastere, ramanand in vesnicie fecioara. Preacurata, pururea Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu sau Maica Domnului si o cinstim ca fiind mai presus de toti sfintii si ingerii, ca pe una ce este “mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii.” Sunt si unii crestini care nu aduc cinstire Maicii Domnului, care socotesc ca ea ar fi fost casatorita si ar fi avut mai multi fii. Impotriva pururea fecioarei Maria, a Maicii Domnului ei aduc textul: “Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeste mama Lui Maria si fratii (verii) Lui: Iacob si Iosif, Simon si Iuda? Si surorile (verisoarele) Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea?” (Matei XIII, 55-56).
In unele locuri din Sfanta Scriptura (Matei XII, 46, 48, 49 ; Marcu III, 31-32; Luca Vm, 11-21; Ioan 11, 12
etc.) este drept, se gaseste expresia “fratii Domnului”, dar prin “frati” trebuie sa intelegem rudele apropiate ale lui Iisus, dupa Iosif si dupa Maria, cum se vede acest lucru din intrebuintarea cuvantului “frati” in multe alte locuri din Sfanta Scriptura. Textul: “Si fara sa fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a nascut pe Fiul sau cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus” (Matei I, 25), arata clar ca ea nu a avut alti copii si ca Fiul lui Dumnezeu a luat trup omenesc din sfanta Fecioara Maria cu puterea Duhului Sfant.

Rugaciuni
Fecioara ai nascut, ceea ce esti neispitita de nunta, si fecioara ai ramas, maica nenuntita, Nascatoare de Dumnezeu, Marie, roaga pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne mantuiasca pe noi. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, in vremea vietii mele ,nu ma lasa pe mine, ajutorului omenesc nu ma incredinta, ci singura ma apara si ma miluieste.
Mantuitorul Iisus Hristos S-a rastignit, a patimit si a murit de buna voie, ca sa ne mantuiasca. Dumnezeu fiind, putea sa nu patimeasca si sa nu moara, dar S-a supus acestora din iubirea Sa fata de oameni. “Eu zice Domnul imi pun viata Mea, ca iarasi sa o iau ... Putere am Eu ca sa o pun si putere am iarasi sa o iau” (Ioan X, 1718). Pentru Sine, Iisus Hristos nu avea de ce Se jertfi, deoarece El este fara de pacat; dar S-a jertfit pentru noi pacatosii.
Domnul a patimit si a murit cu trupul, cu firea Sa omeneasca, pentru ca firea dumnezeiasca nu poate patimi, nici muri. Dar Domnul nostru Iisus Hristos este Cel care patimeste si moare in trup, nu altul. Firea dumnezeiasca nu se desparte de cea omeneasca nici in timpul patimilor si al mortii. Cele doua firi: dumnezeiasca si omeneasca raman strans unite in veci in persoana Mantuitorului Hristos.
Iisus Hristos, prin patimile si moartea Sa, ne-a rascumparat pe toti din pacat, a castigat mantuirea pentru toti oamenii de totdeauna si ne-a impacat cu Dumnezeu; El a luat asupra Sa pacatul si osanda oamenilor, fara ca prin aceasta sa se faca pacatos. “El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a impovarat ... El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat” (Isaia LIII, 45). Fiul lui Dumnezeu S-a facut om adevarat, ca in trup sa zdrobeasca, in locul nostru, pacatul si moartea prin patima, moarte si inviere, dandu-ne noua viata. In Hristos am primit deci “rascumpararea, prin sangele Lui, si iertarea pacatelor, dupa bogatia harului Lui” (Efeseni I, 7). El “ne-a rascumparat din blestemul legii, facandu-Se pentru noi blestem” (Galateni III, 13). El este “Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan I, 29). In nesfarsita Sa bunatate si iubire de oameni, Dumnezeu Tatal, primeste patima si jertfa de pe Cruce a Fiului Sau intrupat, in locul tuturor oamenilor, primindu-i de atunci pe acestia ca fii ai Sai, prin Iisus Hristos.
Mai este de spus ca asa cum prin pacatul lui Adam suntem in pacat si osanda, ca urmasi ai lui, tot asa prin patima si moartea Domnului ne mantuim de pacat, de osanda si de moarte, caci ne facem partasi ai jertiei de pe cruce, daca ne facem urmasi ai lui Hristos. Iar urmasi ai lui Hristos ne facem prin primirea Tainei Sfantului Botez, a Mirungerii si Sfintei Impartasanii, in Sfanta Biserica, care este trupul Sau tainic. De aceea, noi trebuie sa fim madulare vii ale Sfintei Biserici. Cum? Daca primim cu vrednicie Sfintele Taine, pastram credinta vie si daca urmam intru totul invatatura Mantuitorului propovaduita de Biserica Sa, prin episcopii si preotii ei.
Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu-Fiul, a biruit moartea si a inviat a treia zi din morti. Nu numai patimile si moartea Lui au fost prezise, ci si invierea Sa. Mantuitorul Insusi a spus inainte de patimi ca va fi rastignit, va fi dat mortii, iar a treia zi va invia. Sunt numeroase marturiile celor care L-au vazut pe Mantuitorul dupa inviere: femeile mironosite, sfintii apostoli, care au vorbit cu El, I-au pipait ranile, au mancat si au umblat cu El, L-au auzit invatand pe oameni dupa Inviere si pana la Inaltare. Nenumarati sunt si credinciosii care L-au vazut si auzit (1 Cor. XV, 6). Si toti acestia, ca si credinciosii Sfintei Biserici de atunci si cei de azi, au credinta in Hristos cel inviat dupa insasi marturisirea Lui, “ca asa este scris si ca asa trebuia sa patimeasca Hristos si sa invieze din morti a treia zi, si sa se propovaduiasca in numele Sau pocainta spre iertarea pacatelor la toate neamurile, incepand de la Ierusalim” (Luca XXIV, 46-47).
Prin invierea Sa, Mantuitorul Iisus Hristos adevereste noua tuturor ca este Dumnezeu adevarat, este Stapan al vietii si al mortii; El ne incredinteaza ca si noi vom invia in ziua cea de apoi, dupa cuvantul Sfintei Scripturi, “ca Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti” (1 Cor. XV, 20).
Dupa 40 de zile de la invierea Sa, Mantuitorul Iisus Hristos S-a inaltat cu trupul la cer, intrand astfel in slava dumnezeiasca vesnica si avand sa mijloceasca neintrerupt pentru credinciosi la Dumnezeu-Tatal, sa le deschida acestora imparatia cerurilor. Sederea Fiului de-a dreapta Tatalui inseamna slavirea Lui pentru Jertfa Sa mantuitoare, dar inseamna si ca El are aceeasi putere si slava ca si Tatal si Sfantul Duh. Prin inaltarea la cer Domnul a luat cu Sine acelasi trup zamislit si nascut din preacurata Fecioara Maria, cu care a petrecut pe pamant, cu care a patimit, cu care a murit si a inviat; dar dupa invierea Sa din morti, trupul fiind preamarit si nestricacios.
La sfarsitul lumii, Mantuitorul nostru Iisus Hristos va veni a doua oara pe pamant, intru slava si putere
dumnezeiasca, pentru a face infricosatoarea judecata din urma, cea obsteasca. El nu va veni atunci ca
Mantuitor, ci ca Judecator (Matei XXV, 31-46). La acea judecata se vor infatisa deodata toti oamenii, toate semintiile pamantului, ca sa-si dea seama de faptele, vorbele si gandurile lor. Pe cei buni, El ii va aseza de-a dreapta, iar pe cei rai, de-a stanga Lui. Aici, toata lumea va cunoaste viata dusa de fiecare pe pamant. Dreptul Judecator ii va judeca dupa faptele lor bune sau rele si va rosti dreapta hotarare dumnezeiasca, in urma careia cei buni vor intra pentru totdeauna in rai, sau in fericirea deplina si vesnica, iar cei rai vor fi aruncati, tot pentru totdeauna in iad sau in starea de vesnica nefericire, departe de Dumnezeu (Matei XXV, 46). Mantuitorul Iisus Hristos ne invata ca nimeni nu stie cand va fi a doua venire a Sa si judecata de apoi, nici ingerii din cer, ci numai Dumnezeu. “Despre ziua aceea si despre ceasul acela zice El nimeni nu stie, nici ingerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal. Luati aminte, privegheati si va rugati, ca nu stiti cand va fi acea vreme” (Marcu XIII, 32-33).
Intre a doua venire a Domnului si judecata obsteasca este o stransa legatura. Ele se vor intampla la foarte scurta vreme una de alta. Cu toata marturia limpede a Mantuitorului Hristos, unii crestini s-au abatut de la dreapta invatatura, spunand ca intre a doua venire si judecata de apoi ar fi un timp de 1000 de ani si ca acest timp ar putea fi calculat in mod precis. Spun anume ca Mantuitorul Hristos va veni pe pamant cu 1000 de ani inainte de judecata obsteasca, cu care prilej va nimici pe diavol, va invia pe oamenii drepti, va intemeia o imparatie noua in care va domni impreuna cu dreptii 1000 de ani. La sfarsitul acestei domnii vor invia si ceilalti morti si va fi judecata obsteasca.
Dar ceea ce spun ei nu are nici un temei in invatatura Mantuitorului Hristos, care spune ca dreptii si pacatosii vor invia deodata (Ioan V, 28-29); de asemenea, ca venirea a doua a Domnului va fi deodata cu judecata obsteasca (Matei XXV, 31); ca ziua si ceasul acela nu-l stie nimeni (Matei XXIV, 36-44).
Judecata din urma sau obsteasca va fi universala, solemna, publica, definitiva, suprema si infricosatoare. Ea va fi universala, intrucat la aceasta vor fi supusi toti oamenii din toate timpurile, de fata fiind ingerii. (Matei XXV, 31 ; XXIV, 31). Ea va fi solemna si publica, fiindca se va face cu toata maretia si in fata lumii intregi. Fiecare om se va prezenta cu intreaga lui fiinta, suflet si trup. Criteriul acestei judecati vor fi faptele de iubire fata de semenul nostru: “Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintre acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut” (Matei XXV, 40). De aceea, judecata aceasta va fi definitiva si suprema. Dupa aceasta, toti vor cunoaste intru totul intelepciunea si dreptatea lui Dumnezeu, Mantuitorul Iisus Hristos se va preamari inaintea intregii lumi si vor fi, “potrivit fagaduintelor Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea” (2 Petru III, 13). Fericirea celor buni va fi deplina si tot deplina va fi si nefericirea celor rai, pentru ca si unii si altii vor primi inapoi trupurile din viata pamanteasca. Si asa, cu sufletul si cu trupul impreuna, vor merge unii in viata vesnica, iar altii in osanda vesnica. Afara de judecata obsteasca, de la sfarsit, mai este si judecata numita particulara, prin care trece sufletul fiecaruia din noi indata dupa moarte. Dar, dupa judecata particulara si inainte de cea obsteasca, atat starea de fericire a sufletelor celor drepti, cat si starea de nefericire a sufletelor celor pacatosi nu sunt depline si pentru totdeauna, asa cum se va petrece dupa judecata universala, cand stapanirea si marirea Domnului nu vor inceta in veci, imparatind impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh.

Rugaciuni
Unule-Nascut, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu Cel ce esti fara de moarte si ai primit pentru mantuirea noastra a Te intrupa din sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria. Care neschimbat Te-ai intrupat; si rastignindu-Te Hristoase Dumnezeule, cu moartea pe moarte ai calcat; Unul fiind din Sfanta Treime, impreuna marit cu Tatal si cu Duhul Sfant, mantuieste-ne pe noi.”
Fara de veste Judecatorul va veni si ale fiecaruia fapte se vor descoperi. Deci cu frica sa strigam in miezul noptii: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule; pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.”
Invatatura despre Dumnezeu Duhul Sfant, a treia Persoana a Preasfintei Treimi, este cuprinsa in articolul 8 din Simbolul Credintei, unde ni se arata ca Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat, ca si Tatal si Fiul; ca El purcede din veci din Tatal, ca are aceleasi insusiri si lucrari dumnezeiesti ca si Tatal si Fiul, si I se aduce aceeasi inchinare ca si Tatalui si Fiului, fiind de o fiinta si egal cu Tatal si cu Fiul. Duhul Sfant purcede numai din Tatal, cum ne-a descoperit acest adevar insusi Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat, zicand: “Cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu il voi trimite voua de la Tatal, Duhul adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine” (Ioan XV, 26).
Asa invata si intreaga Sfanta Traditie, anume ca in Sfanta Treime este un singur izvor si pentru Fiul, si pentru Duhul Sfant, Dumnezeu-Tatal. Aceasta invatatura, ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal, este pastrata si propovaduita neschimbat de Sfanta Biserica Ortodoxa. Asadar, cine invata ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, acela se abate de la credinta cea adevarata. Prin Duhul Sfant ne vine Harul dumnezeiesc care este absolut necesar mantuirii noastre, comun tuturor celor trei Persoane dumnezeiesti. Harul dumnezeiesc este o bogatie nesfarsita de lumina si putere dumnezeiasca ce ni se impartaseste noua de Duhul Sfant prin Sfintele Taine, savarsite in Biserica, unele de catre episcop si altele de preot. Harul dumnezeiesc este unul singur, fiindca Dumnezeu este unul singur si se da tuturor in dar, caci Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta Adevarului sa vina (1 Tim. II, 4). Daca unii se mantuiesc iar altii nu, acest fapt se datoreaza libertatii vointei omului care poate primi sau refuza sa conlucreze cu harul divin pentru mantuirea sa. “Iata, Eu stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine” (Apoc. III, 20).
Duhul Sfant este izvorul harului si al darurilor, care sunt roade ale lucrarii Duhului Sfant in noi. Amintim intai cele sapte daruri ale Duhului Sfant: darul sau duhul intelepciunii, duhul intelegerii, duhul sfatului, duhul puterii, duhul cunostintei, duhul temerii de Dumnezeu si duhul bunei credinte (Isaia XI, 2). Ca roade ale Duhului Sfant, Sfantul apostol Pavel numara: “Dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, curatia” (Gal. V, 22-23).
Duhul Sfant este “Domnul de viata facatorul, pentru ca impreuna cu Tatal si cu Fiul creeaza si stapaneste toate, pentru ca a umplut de viata cele facute la inceput si pentru ca umple de viata si de tot mai multa viata pe cei mantuiti din stricaciune si din moarte de catre Mantuitorul Hristos. Plenitudinea vietii dumnezeiesti este in Biserica si El ne-o impartaseste prin Sfintele Taine. Duhul Sfant a grait prin prooroci; i-a insuflat pe sfintii scriitori ai Sfintei Scripturi ca cele descoperite de Dumnezeu sa le scrie fara greseala, dupa cum este prezent si in predania Bisericii, veghind la pastrarea sfintelor
invataturi, sau la formularea invataturilor de credinta in sinoadele ecumenice.

Rugaciune
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti; Vistierul
bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfanta Biserica
Invatatura ortodoxa despre Sfanta Biserica este cuprinsa pe scurt in articolul 9 din Simbolul credintei: (Cred) “si intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Asa marturisim credinta noastra in asezamantul sfant intemeiat de Mantuitorul Iisus Hristos pentru mantuirea noastra si, in acelasi timp, aratam si insusirile Sfintei Biserici.
Credem si marturisim ca intemeietorul Sfintei Biserici este Iisus Hristos Domnul. Dupa pogorarea Duhului Sfant, acest asezamant duce pana la sfarsitul veacurilor propovaduirea dumnezeiestii invataturi, propovaduite de Mantuitorul si impartasind credinciosilor harul sfintitor prin Sfintele Taine si indrumandu-i necontenit pe calea adevaratei vieti crestine. Sfanta Biserica este obstea celor care s-au botezat, au crezut, cred si marturisesc pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si Mantuitor. In inteles mai larg, ea ii cuprinde astfel si pe cei dinaintea venirii lui Mesia, care au asteptat intru nemicsorata nadejde venirea Lui. Din Biserica fac parte toti cei uniti prin aceeasi credinta in Hristos, care se impartasesc din aceleasi Sfinte Taine, savarsite de ierarhia sacramentala (episcopul si preotul).
Intre Biserica de pe pamant (Biserica luptatoare) si Biserica din cer (Biserica triumfatoare) este nu numai o solidaritate, ci si o continuitate. Devenim membri Bisericii prin harul Sfintelor Taine, indeosebi prin Sfantul Botez, Mirungere si prin Sfanta Euharistie sau Impartasanie Prin Sfantul Botez noi ajungem madulare ale Bisericii, murind si inviind in chip tainic cu Hristos. Prin Sfanta Taina a Mirungerii dobandim harul cresterii in Hristos prin Duhul Sfant iar prin Sfanta Impartasanie ne unim cu Hristos si devenim purtatori de Hristos, mancand trupul si sangele Sau. Mantuitorul Insusi zice: “Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, intru Mine petrece si Eu intru el” (Ioan VI, 56). Nu fac parte din Biserica luptatoare ereticii, schismaticii si cei care s-au lepadat de credinta, care singuri s-au asezat in afara Bisericii. Membrii Bisericii triumfatoare (sau ceresti) sunt dreptii, sfintii si ingerii.
Pregatind-o prin alegerea apostolilor (Fapte XX, 28) si punandu-i bazele prin Cruce si Inviere, Mantuitorul Hristos a intemeiat in chip vazut Biserica Sa in ziua Cincizecimii Atunci S-a pogorat Sfantul Duh in chip de limbi de foc asupra Sfintilor Apostoli, peste fiecare in parte, imbracandu-i cu putere pe ei si pe cei botezati dupa predica lor, si au devenit locasuri ale Duhului Sfant (Fapte II, 1-4, 41-47; IV, 5; 2 Cor VI,6). Legatura Bisericii cu Mantuitorul Hristos, este o legatura organica El fiind capul ei; iar Duhul Sfant este sufletul ei, care o sfinteste prin harul si darurile Sale.
Biserica este locas si centru prin care Mantuitorul Hristos desfasoara lucrarea Sa mantuitoare in lume. Si dupa cum Mantuitorul a rascumparat si mantuit firea pacatoasa prin intreita Sa slujire (de profet sau invatator, de arhiereu si imparat), tot astfel si Bisericii Sale i-a lasat o intreita putere si misiune: de a propovadui nealterat adevarul dumnezeiesc, cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, de a curati si sfinti pe credinciosi prin Tainele si ierurgiile sale si de a-i conduce pe calea mantuirii spre viata vesnica. Acest lucru se vede clar din porunca-data, dupa inviere, Sfintilor Apostoli, de catre Mantuitorul: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele pana la sfarsitul veacului (Matei XXVIII, 19-20). Intreita putere a fost data apostolilor si prin ei urmasilor lor, episcopi si preoti. Puterea si dreptul de a propovadui Evanghelia, de a savarsi Sfintele Taine si de a pastori pe credinciosi apartine membrilor ierarhiei sacramentale, in baza hirotoniei lor. Acest lucru il arata Sfantul Apostol Pavel corintenilor prin cuvintele: “Asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos si ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor. IV, 1).
Trebuie sa fie lamurit lucru, pentru credinciosii Sfintei Biserici, ca numai in sanul ei, iar nu in afara de ea, Mantuitorul Iisus Hristos impartaseste, prin Sfantul Duh, harul Sau mantuitor. In Sfanta Biserica ne
impartaseste El acest har, intrucat ea este maica noastra duhovniceasca; ea ne naste la viata in Hristos, prin Sfantul Botez, facandu-ne fii ai lui Dumnezeu dupa har. Sfantul Ciprian zice ca “nu poate avea pe Dumnezeu de Tata, cine nu are Biserica de mama.”
Mantuitorul Iisus Hristos este Capul Sfintei Biserici, iar Sfanta Biserica este trupul Lui, dupa cum bine aflam din Sfanta Scriptura: “Hristos este Capul Bisericii, trupul Sau, al carui Mantuitor si este” (Efes. I, 22-23; V, 23 ; Col. I, 18-20). Este deci usor de inteles ca nimeni nu se poate impartasi de mantuire, daca nu este madular al trupului lui Hristos, adica al Bisericii. Caci Iisus Hristos si Sfanta Sa Biserica sunt de nedespartit. Asa precum Mantuitorul Iisus Hristos este singurul invatator al credinciosilor, singurul mijlocitor intre Dumnezeu si fapturile Sale, singurul “dat intre oameni, in care trebuie sa ne mantuim noi” (Fapte IV, 12), tot asemenea nimeni nu poate sa se impartaseasca de mantuire, decat fiind madular al trupului lui Hristos, adica al Sfintei Biserici.
Adevarul mantuirii in Sfanta Biserica este mare si taina lui este adanca; de primirea si urmarea lui atarna insasi mantuirea noastra. Pentru a apropia acest adevar de intelegerea noastra, Mantuitorul Iisus Hristos se slujeste de asemanarea cu vita si mladitele, zicand: “Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara de Mine nu puteti face nimic. Daca cineva nu ramane in Mine, se arunca afara ca mladita si se usuca” (Ioan XV, 46). Precum mladita se usuca daca este rupta de vita, de la care primeste hrana prin seva, tot asa si sufletul moare duhovniceste, adica isi pierde mantuirea, daca se rupe de Sfanta Biserica, de trupul tainic al Mantuitorului Iisus Hristos, care il hraneste prin harul dumnezeiesc. Harul din Sfanta Biserica este asemenea sangelui cald din trupul omenesc viu, care hraneste toate madularele trupului. Daca un madular se desprinde de trup, atunci de indata se lipseste de viata, caci nu mai curge in el sangele trupului si asa este de lepadat. Tot asa si credinciosul, care se desparte de Sfanta Biserica, in care este harul dumnezeiesc, moare sufleteste, pentru ca nu mai are viata duhovniceasca din trupul tainic al lui Hristos, din Sfanta Biserica. Deci din Sfanta Biserica fac parte toti cei botezati cu botezul crestin, adica in numele Sfintei Treimi, care cred in Mantuitorul nostru Iisus Hristos, care se impartasesc de aceleasi Sfinte Taine, care aduc aceeasi inchinare lui Dumnezeu si stau sub carmuirea vazuta a unei ierarhii bisericesti sacramentale. Nu numai dreptii, ci si pacatosii fac parte din Sfanta Biserica, asa cum intr-o casa mare nu sunt numai vase de aur si de argint, ci si de lemn si de lut; “si unele sunt spre cinste, iar altele spre necinste“ (2 Tim. II, 20); dar pacatosii sunt membri sau madulare bolnave ale ei. Si nu numai credinciosii vii, ci si cei morti, care au adormit intru dreapta credinta, sunt membri ai Sfintei Biserici. Cei vii alcatuiesc Biserica vazuta, din viata aceasta pamanteasca, adica Biserica luptatoare: iar cei morti intru credinta alcatuiesc Biserica biruitoare sau triumfatoare, nevazuta sau cereasca, pentru ca au trecut de pragul acestei vieti de lupta. Dar in Hristos sunt una, cum ne invata apostolul, ca in El toate s-au impreunat, “cele din ceruri si cele de pe pamant” (Efes. I, 10). Sfanta Biserica nu este nici numai vazuta, nici numai nevazuta. Ea este vazuta, pentru ca este aici pe pamant si vazuti sunt membrii ei din viata aceasta. Vazute sunt sfintele locasuri, ierarhia bisericeasca si credinciosii, sfintele slujbe, sfintele carti, ca: marturisirea de credinta, randuielile si canoanele bisericesti etc. Iar nevazuta este Sfanta Biserica-mama, precum nevazut este intemeietorul si Capul ei, Mantuitorul Iisus Hristos; nevazuti sunt cei care au trecut din aceasta viata si Sfintii Ingeri, nevazut este harul Sfantului Duh, care lucreaza in ea. Nu fac parte din Sfanta Biserica cei care din voia lor s-au rupt de ea prin invataturi desarte, prin eresuri si schisme sau dezbinari. Intemeind Sfanta Biserica, Mantuitorul Iisus Hristos a asezat in ea si o buna randuiala, anume ca unii din membrii ei sa conduca, iar altii sa asculte, pastrand cu totii legatura dragostei si a pacii intre ei si cu El. Conducatorii sunt clericii sau ierarhia bisericeasca; ei propovaduiesc cuvantul adevarului, pentru a-i face partasi pe credinciosi de harul dumnezeiesc si pentru a pastori obstea credinciosilor; ei sunt pastorii sufletesti ai laicilor sau mirenilor credinciosi, cum citim in Sfanta Scriptura: “Luati aminte de voi insiva si de toata turma intru care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi, ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau” (Fapte XX, 28 ; 1 Petru V, 12).
In chip vazut, ea este condusa de ierarhia bisericeasca, de sinodul sau soborul episcopilor, care hotaraste cele privitoare la bunul mers al Sfintei Biserici. Daca la sinodul episcopilor iau parte episcopi din toata lumea crestina, el se numeste sinod sau sobor a toata lumea, sau sinod ecumenic.
Sinoadele au lucrat si lucreaza, iau hotarari si conduc Sfanta Biserica sub calauzirea Sfantului Duh. Mantuitorul Hristos Insusi este pururea in Sfanta Biserica (Matei XXVIII, 20) si o conduce prin Sfantul Duh (Ioan XV, 26). Sfintii Apostoli s-au socotit doar slujitori ai Sfintei Biserici (1 Cor. III, 5-11) si tot asemenea sunt si episcopii, urmasii lor, si preotii, in conducerea ei. Potrivit invataturii ortodoxe, Sfanta Biserica are patru insusiri, cum se arata in Simbolul Credintei (articolul 9): ea este una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Sfanta Biserica este una, pentru ca unul este Capul si intemeietorul ei, Domnul nostru Iisus Hristos (Efes. I, 22-23 ; V, 23; Col. I, 18); unul este Sfantul Duh, Care o insufleteste cu harul dumnezeiesc; una este tinta ei de a-i aduna pe toti credinciosii la un loc si a-i sfinti (Ioan XI, 51-52 ; VII, 11 si 20-23); una este invatatura adevarata si tot una este calea cea dreapta care duce la mantuire. Mantuitorul Iisus Hristos a intemeiat o singura Sfanta Biserica si nu voieste sa fie mai multe.
Biserica este sfanta, pentru ca sfant este intemeietorul ei, Mantuitorul Iisus Hristos, Care a sfintit-o pe ea cu Sangele Sau (Efes. V, 25-27) si i-a dat puterea sa-i sfinteasca pe oameni prin harul dummezeiesc; sfanta este si invatatura Bisericii (Ioan XVII, 17). Sfintenia Bisericii nu se pateaza intru nimic prin aceea ca in ea se gasesc si pacatosi, fiindca nu membrii Bisericii sfintesc Biserica, ci Biserica ii sfinteste pe membrii ei; Sfanta Biserica nu are scantenia de la membrii ei, ci de la Mantuitorul Iisus Hristos, prin Sfantul Duh. Sfanta Biserica este soborniceasca sau universala, pentru ca, chemarea ei este sa se intinda peste tot si sa-i cuprinda in sanul ei pe toti, (Matei XXVIII, 19; Luca XXIV, 47 ; Fapte I, 8) fara deosebire de neam sau rasa, facand din toti una. Ea este intemeiata pentru toate locurile, pentru toate vremurile, pentru toti oamenii care vor sa vina la “cunostinta adevarului”. Ea ramane in tot timpul si in tot locul aceeasi, neclintita in invatarea adevarului dumnezeiesc deplin, stand pe temelia Sfintei Scripturi, a celor 7 sinoade sau soboare ecumenice si a Sfintei Traditii in opozitie cu Bisericile sau comunitatile eretice. Sfanta Biserica este apostoleasca, pentru ca este intemeiata si asezata pe marturia Sfintilor Apostoli “piatra din capul unghiului fiind Insusi Iisus Hristos” (Efeseni II, 20); ea are invatatura Mantuitorului Iisus Hristos ajunsa la noi prin Sfintii Apostoli si prin urmasii lor si tine neschimbate randuielile acestora (2 Petru III, 2; luda 12). In acest inteles zicem ca Sfanta Biserica este zidita pe “temelia apostolilor”, intemeietorul si Capul ei fiind Mantuitorul Iisus Hristos.
Sfanta Biserica Ortodoxa reprezinta adevarata Biserica, pentru ca, prin dreapta ei credinta, ea pastreaza neschimbate si fara nici o abatere invatatura si randuielile asezate de Mantuitorul Iisus Hristos, asa cum le-au transmis Sfintii Apostoli, si cum le-au statornicit si lamurit apoi Sfintii Parinti in soboarele lor. In Sfanta Biserica Ortodoxa ne sunt date toate mijloacele de mantuire. Sfanta noastra Biserica Ortodoxa Romana este un madular al adevaratei Biserici a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Mai este de spus si aceea ca Sfanta Biserica nu poate sa greseasca, pentru ca ea este “trupul lui Hristos”, Hristos (cel pururea viu) care este Capul ei (Efeseni I, 22, 23) si in ea lucreaza neincetat Sfantul Duh, prin harul Sau, luminandu-i si indrumandu-i neincetat pe slujitorii ei.
Sfanta Biserica este “stalp si temelie a adevarului (1 Tim. III, 15) avand astfel darul de a nu putea sa cada in ratacire; de aceea, ea este nebiruita in adevarul ei dumnezeiesc si “nici portile iadului nu o vor birui” (Matei XVI, 18). Nici un om nu este fara de greseala si nici nu a primit de la Hristos puterea de a nu gresi. Fara greseala este numai Sfanta Biserica.

Sfanta Scriptura
Sfanta Scriptura sau Biblia este cartea de capetenie a crestinilor. O numim si “Cartea vietii”, fiindca in ea se afla “Cuvantul mantuirii” (Fapte XIII, 26), “Cuvantul vietii vesnice” (Ioan VI, 63; Filip. II, 16). Ea cuprinde “Cuvantul lui Dumnezeu” (Luca III, 2; Fapte IV, 31 ; Efes. VI, 17).
Invataturile Sfintei Scripturi sunt pentru crestini, “duh de viata” (Ioan VI, 63); ele au puterea de a-i trezi la “Viata noua“ (Fapte VI, 7). Invataturile Sfintei Scripturi nu se invechesc; ele sunt vesnice si folositoare spre mantuire in toate timpurile si in toate locurile. ”Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece“, ne zice Domnul nostru Iisus Hristos (Matei XXIV, 35).
In Sfanta Scriptura aflam descoperirea dumnezeiasca cea mai presus de fire. Caci: “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate, astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit, bine pregatit pentru orice lucru bun” (2 Tim;. III, 16-17).
Prin “insuflare” intelegem lucrarea Duhului Sfant asupra scriitorului bibilic pentru a primi si a scrie invataturile mantuitoare, ferindu-l de greseli si rataciri de la adevarurile de credinta, de la adevarul cel vesnic. Cum ca Sfanta Scriptura este insuflata si cuprinde invataturile descoperite de Duhul Sfant avem multe marturii atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament.
Sfintii scriitori ai Bibliei au avut totdeauna convingerea ca ei nu graiesc si nu scriu de la ei, ca invatatura lor este de la Dumnezeu. In multe locuri din Sfanta Scriptura citim cuvintele lor: “Asa graieste Domnul”, sau: “Fost-a Cuvantul lui Dumnezeu catre mine” (Isaia VI, 59; Avacum III, 2; Marcu VII, 13), “ei purtati fiind de Duhul Sfant” (2 Petru I,21 ) De aceea Sfanta Scriptura si este cartea dumnezeiasca pe care nimeni “nu o poate desfiinta” (Ioan X, 35).
Sfanta Scriptura este cartea Bisericii. Biserica, sub indrumarea Sfantului Duh, a ales si a statornicit cartile care formeaza cuprinsul Bibliei, in care se afla invatatura insuflata de Duhul Sfant spre mantuire. Sfanta Scriptura este comoara de pret a Bisericii si numai Biserica o poate explica fara greseala. A citi cat mai des Scriptura (Fapte XVII, 2) este un lucru placut lui Dumnezeu; dar a o talmaci fiecare dupa a sa chibzuinta este un pacat care duce la ratacire, asa cum vedem ca ratacesc unii credinciosi care o talmacesc dupa cum li se pare lor, adeverindu-se prin aceasta insesi cuvintele Scripturii: “Va rataciti, nestiind Scripturile si puterea lui Dumnezeu” (Matei XXII, 29).
Este bine sa stim ca in Sfanta Scriptura sunt parti usor de inteles, dar sunt si parti mai greu de inteles (Fapte VIII, 26-35; 2 Petru III, 16-17), pe care cei necunoscatori in ale Bibliei le rastalmacesc, spre a lor pierzare si astfel se pot naste si invataturi gresite (eresuri).
Iata ce spune despre aceasta Sfantul Apostol Petru: “in epistolele sale (este vorba de epistolele Sfantului Apostol Pavel) sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi spre a lor pierzare” (2 Petru III, 16).
Sfanta Scriptura are doua parti: Vechiul Testament (sau Legea Veche) si Noul Testament (sau Legea Noua).
Vechiul Testament cuprinde invataturile descoperite de Dumnezeu oamenilor prin Moise si prooroci, barbati alesi calauziti de Duhul Sfant, care au trait inainte de venirea in lume a Domnului nostru Iisus Hristos. Citim astfel ca: “Dumnezeu odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci” (Evrei I, 1). Vechiul Testament cuprinde, in parte, istoria poporului Israel ca popor ales sa pastreze invatatura despre Unul si Adevaratul Dumnezeu, descoperita prin prooroci. In cartile Vechiului Testament ne sunt descrise “aratarile” lui Dumnezeu (Iesire XXXIII, 12-23) si lucrarea Lui in crearea si purtarea de grija a lumii. In Vechiul Testament gasim cele zece porunci date lui Moise pe muntele Sinai: Decalogul (Iesire XX, 1-17), scris pe cele doua Table ale Legii. Ele cuprind datoriile credinciosilor catre Dumnezeu si catre semenii lor. Despre aceste porunci, ca si despre cuvintele proorocilor Vechiului Testament ne graieste Mantuitorul: “Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc” (Matei V, 17). Cartile Vechiului Testament sunt in numar de 39. Unele din ele au cuprins istoric. De pilda: Facerea, Iesirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul, Iosua, Judecatorii, Cartea Rut, 1 Regi, 2 Regi, 3 Regi, 4 Regi, 1 Cronici, 2 Cronici, Ezdra, Neemia (Ezdra II), Estera. Altele au cuprins didactic (invatatoresc), si anume : Psalmii, Cartea lui Iov, Pildele lui Solomon, Ecleziastul, Cantarea Cantarilor. Al treilea fel de carti ale Vechiului Testament sunt cele profetice: Profetii mari: Isaia, Ieremia, Iezechiel, Daniel, Plangerile lui Ieremia; Profetii mici: Osea, Amos, Miheia, Ioil, Iona, Naum, Avacum, Sofonie, Agheu, Zaharia si Maleahi.
In afara de aceste carti numite “canonice” Sfanta Scriptura a Vechiului Testament mai cuprinde si alte carti, pe care Biserica Ortodoxa le socoteste bune de citit si ziditoare de suflet.
Insemnatatea deosebita a Vechiului Testament sta in aceea ca, prin el, Dumnezeu i-a pregatit pe oameni pentru primirea si intelegerea Noului Testament, pentru venirea Domnului nostru Iisus Hristos; i-a calauzit spre Legea Noua. De aceea, Vechiul Testament a fost, cum zice Sfantul Apostol Pavel, un “pedagog” sau invatator catre Hristos (Gal. III, 24), mai ales prin proorocirile privitoare la venirea lui Mesia Hristos. In Hristos s-au implinit toate proorociile si Scripturile.
Noul Testament cuprinde un numar de 27 de carti si anume: Cele patru Evanghelii: Matei, Marcu, Luca si Ioan; Faptele Apostolilor; Epistolele Sfantului Apostol Pavel: Romani, 1 si 2 Corinteini, Galateni, Efeseni, Filipeni, Coloseni, 1 si 2 Tesaloniceni, 1 si 2 Timotei, Tit, Filimon si Epistola catre Evrei; Epistolele sobornicesti: Iacob,1 si 2 Petru, 1, 2 si 3 Ioan, Iuda si, ultima carte, Apocalipsa Sfantului Apostol si evanghelist Ioan. Noul Testament cuprinde invataturile descoperite prin Domnul nostru Iisus Hristos, cum limpede ni se arata, ca “in zilele acestea mai de pe urma Dumnezeu ne-a grait noua prin Fiul, pe Care L-a pus mostenitor a toate si prin Care a facut si veacurile” (Evrei I, 2). Aceste invataturi ni le-au transmis Sfintii Apostoli si urmasii lor pana in ziua de azi.
Sfanta Scriptura este una din cele doua cai sau forme principale prin care in s-a transmis adevarul dumnezeiesc descoperit noua oamenilor de catre insusi Dumnezeu, prin Moise si proorocii Vechiului Testament si, mai apoi, in mod desavarsit, prin Insusi Fiul lui Dumnezeu facut om, Domnul nostru Iisus Hristos. Ea are o mare insemnatate si valoare pentru mantuirea noastra. In Parabola semanatorului ni se arata roadele pe care le poate aduce Cuvantul lui Dumnezeu in viata noastra (Matei XIII, 1-23), iar in Parabola bogatului nemilostiv si saracului Lazar citim: “Au pe Moise si pe prooroci, sa asculte de ei” (Luca XVI, 29). Mantuitorul Insusi a spus multimilor care Il urmau: “Fericiti cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si il pazesc pe el” (Luca XI, 28).
Sfanta Scriptura cuprinde, deci, invataturile necesare mantuirii noastre, privind pe om in totalitatea fiintei sale, suflet si trup. Dar pentru ca aceste invataturi sa ne poata fi cu adevarat folositoare, trebuie sa le intelegem si sa le urmam asa cum ni le talcuieste Sfanta Biserica prin preotii ei.
La toate slujbele noastre bisericesti auzim citiri din Sfanta Scriptura. Cand intram in biserica ne facem Sfanta Cruce, ne inchinam si sarutam Sfanta Evanghelie, iar cand ni se citeste din ea ingenunchem. Prin Sfanta Evanghelie si prin intreaga Sfanta Scriptura ne vorbeste in Biserica si este prezent Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, Care este cu noi pana la sfarsitul veacurilor. La Sfanta Liturghie se citeste si “Apostolul”, adica se citesc parti din scrisorile Sfintilor Apostoli, si “Evanghelia”, adica istorisirea despre viata, invataturile si minunile Domnului nostru Iisus Hristos. Bunii credinciosi citesc cu evlavie Psalmii, ca pe niste rugaciuni si imne de preamarire a lui Dumnezeu.
Drept aceea, calauziti de Sfanta Biserica, sa ne apropiem cu pietate de bogatia duhovniceasca a Sfintei
Scripturi, sa ne hranim si sa ne intarim prin cuvantul adevarului dumnezeiesc spre mantuirea noastra.

Lectura Biblica
Mila si adevarul sa nu te paraseasca; leaga-le imprejurul gatului tau, scrie-le pe tabla inimii tale; atunci vei afla har si bunavointa inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor. Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta. Pe toate caile tale gandeste la Dansul si El iti va netezi toate cararile tale. Nu fi intelept in ochii tai; teme-te de Dumnezeu si fugi de rau; aceasta va fi sanatate pentru trupul tau si o inviorare pentru oasele tale” (Pildele lui Solomon III, 38).
Ati auzit ca s-a zis celor de demult: Sa nu savarsesti adulter. Eu insa va spun voua ca, oricine se uita la
femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei V, 27-28).
Ati auzit ca s-a zis: Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau. Iar Eu va zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti. Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru? Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si paganii acelasi lucru? Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru cel ceresc desavarsit este” (Matei V, 43-48).

Sfanta Traditie sau Predania
Sfintele Evanghelii si toate celelalte parti ale Noului Testament nu cuprind decat o parte din descoperirea dumnezeiasca pe care Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, facut om pentru a noastra mantuire, ne-a facut-o prin viu grai in timpul petrecerii Sale pe pamant. Acest lucru ni-l spune Sfantul Apostol si evanghelist Ioan prin cuvinitele: “sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred scrie el ca in lumea aceasta nu ar incapea cartile ce s-ar fi scris” (Ioan XXI, 25). Acelasi Sfant Apostol mai arata in una din epistolele sale: “Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin si sa va vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (2 Ioan I, 12). Marturisirile acestea ne incredinteaza ca multe din faptele si invataturile Mantuitorului Iisus Hristos nu ni s-au pastrat in scris, ci ca ele au fost insusite si duse mai departe prin viu grai, de Sfintii Apostoli si de urmasii acestora, din veac in veac pana la noi. De asemenea, ca acestea vor fi duse, cu intelesul lor adevarat, de adevaratii credinciosi crestini, pana la sfarsitul veacurilor. Adica ni s-au pastrat si ni se fac cunoscute, in scopul mantuirii noastre, prin Sfanta Traditie.
Din cele aratate mai sus, intelegem ca Sfanta Traditie este a doua cale sau forma principala, cu nimic mai prejos decat Sfanta Scriptura, egala cu ea, prin care ni s-a transmis descoperirea dumnezeiasca. Numai ca aceasta descoperire de la Dumnezeu a fost cuprinsa in scris mai tarziu decat cea aratata in Sfanta Scriptura. Iar Sfanta Traditie este viata Bisericii in Duhul Sfant, este suflul viu al vietii Bisericii.
Intre Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie este o legatura atat de stransa, incat nici nu se poate face deosebire intre adevarul cuprins in una si in cealalta. Marturiile lor despre adevarul dumneizeiesc se sprijina unele pe altele. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie sunt cele doua cai de transmitere a Revelatiei dumnezeiesti supranaturale. Ele transmit adevarul dumnezeiesc incredintat Bisericii spre pastrare si propovaduire. Dupa cum am aratat, Sfanta Scriptura este asezarea in scris numai a unei parti din toata invatatura data de Mantuitorul Iisus Hristos prin viu grai, iar cealalta parte ni se face cunoscuta in Sfanta Traditie.
In timp, a fost mai intai Sfanta Traditie si apoi Sfanta Scriptura, fiindca Dumnezeu in intelepciunea Sa a voit ca adevarurile Descoperirii dumnezeiesti sa fie date intai prin viu grai, spre a fi usor intelese si primite. Daca invatatura dumnezeiasca s-ar fi dat de la inceput in scris, credinta nu s-ar fi raspandit cu aceeasi usurinta si putere ca prin viul grai cu care e inzestrat tot omul. Credinta se dobandeste si se intareste, la cei mai multi oameni, indeosebi prin viu grai, cum limpede ne graieste apostolul: “Credinta este din auzire, iar auzirea, prin cuvantul lui Hristos” (Rom. X, 17).
Insusi Mantuitorul Iisus Hristos nu a impartasit invatatura Sa prin scris; El nici n-a lasat nimic scris si nu a poruncit Sfintilor Apostoli sa scrie, ci sa propovaduiasca prin viu grai cele ce au auzit si au vazut traind. Trimitandu-i la propovaduire, le-a grait: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” (Matei XXVIII, 19-20).
Sfintii Apostoli au urmat intru totul poruncii Mantuitorului Iisus Hristos. “Cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza la oameni credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii” (2 Tim. II, 2), scrie Sfantul Apostol Pavel ucenicului sau Timotei. Si asa, mai mult prin viu grai, au invatat toti Sfintii Apostoli, indrumandu-i si pe ucenicii si pe urmasii lor sa pastreze cu sfintenie cele ce au auzit de la ei. Iar daca asa au facut, Sfantul Apostol ii fericeste, zicandu-le : “Va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile precum vi le-am dat” (1 Cor. XI, 2). Ba le si porunceste, zicand iarasi: “Stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (2 Tesal. II, 15).
Dar Sfanta Traditie s-a fixat in parte inca de timpuriu si s-a pastrat fara schimbare pana azi, in hotararile si canoanele sinoadelor ecumenice si locale, in simbolurile de credinta, in scrierile Sfintilor Parinti, in Sfanta Liturghie si in cartile de slujba ale Sfintei Biserici. Sfanta Traditie ne vine de la Sfintii Apostoli si, dupa ei, de la Sfintii Parinti; ea sta in cea mai stransa legatura cu Sfanta Scriptura si toti Sfintii Parinti ai Bisericii dau marturie de netagaduit despre adevarul cuprins si necesitatea ei in cele ale dreptei noastre credinte. Sfanta Traditie a fost si este pretuita in aceeasi masura ca si Sfanta Scriptura, de intreaga Biserica Ortodoxa. Pe langa Sfintii Parinti si vechii scriitori bisericesti dau marturie despre valoarea si insemnatatea ei. Pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara greseala a Sfintei Traditii, ca si a Sfintei Scripturi, este Sfanta Biserica. Biserica Ortodoxa pastreaza fara stirbire si nefalsificat tezaurul Descoperirii dumnezeiesti al credintei noastre crestine. Iar credinciosii isi insusesc spre mantuire adevarurile credintei noastre crestine, cuprinse in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, in sanul Bisericii si participand la viata si lucrarea Bisericii. Sfanta Scriptura spune, in acest sens, urmatoarele: “Nu stiti, oare, ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi ?” (1 Cor. VI, 16). De aceea, cine nesocoteste Duhul lui Dumnezeu, acela rataceste, nu urmeaza Sfintei Traditii.

Lectura din Sfintii Parinti
Desi in lume limbile sunt deosebite, puterea Traditiei e una si aceeasi. Dupa cum soarele, zidirea lui
Dumnezeu, e unul si acelasi in toata lumea, tot asa si propovaduirea adevarului se arata pretutindeni si lumineaza pe toti oamenii, care vor sa vina la cunostinta adevarului. Nici cel tare in cuvant dintre intaistatatorii Bisericilor nu va spune altceva, decat aceste invataturi, caci nimeni nu este peste invatatorul sau” (Matei X, 24; Luca VI, 40), “nici cel slab in cuvant nu va imputina Traditia. Credinta fiind una si aceeasi, nici cel care e in stare sa vorbeasca mult despre ea nu o sporeste, nici cel care vorbeste mai putin nu o imputineaza” (Sfantul Irineu).

Sfintele Taine
Mantuitorul Iisus Hristos ne cheama neincetat la sfintirea vietii noastre, la mantuire. Aceasta poate fi dobandita numai in Sfanta Sa Biserica, cunoscand si implinind Cuvantul lui Dumnezeu si impartasindu-ne cu Sfintele Taine ale Bisericii.
In urma pogorarii Sfantului Duh, cerul ne-a ramas deschis si, astfel, harul si darurile Lui se revarsa neincetat asupra si spre sfintirea celor ce fac parte din Trupul Mantuitorului Hristos, din Biserica. Dar lucrarile vazute instituite de Hristos si savarsite de episcop si preot, prin care, in chip nevazut, se impartaseste credinciosului cu harul Duhului Sfant, se numesc Taine. Sfintele Taine sunt lucrari vazute, pentru ca omul are nu numai suflet rational inzestrat cu libertate, ci si trup. Prin aceste lucrari ni se impartaseste insa harul nevazut al Duhului Sfant. Partea vazuta sau externa a Sfintelor Taine o formeaza lucrurile, cuvintele si actele slujbei, iar partea interna sau nevazuta a Sfintelor Taine este harul dumnezeiesc care se impartaseste prin partea vazuta. Scopul Sfintelor Taine fiind sfintirea omului, harul pe care ele il impartasesc este harul sfintitor. Iar ceea ce produce harul in sufletele credinciosilor, roadele speciale ale acestui har, sunt efectele Tainelor. Desi, dupa natura lui, harul dumnezeiesc este unul singur, totusi, prin lucrarea pe care o implineste, se deosebeste de la Taina la
Taina. De pilda prin Sfantul Botez ni se impartaseste harul iertarii pacatului stramosesc si eventual al celor personale, precum si harul infierii noastre. Prin Sfantul Mir harul cresterii in Hristos. Ceea ce caracterizeaza si deosebeste o Taina de toate celelalte Taine este harul special pe care il impartasesc. Taina Sfantului Botez ne incorporeaza in Hristos si ne face madular al Bisericii Sale. El ne deschide usa spre celelalte Sfinte Taine. Sfanta noastra Biserica ne invata ca sunt sapte Sfinte Taine, toate intemeiate de Matuitorul nostru Iisus Hristos. Acestea sunt urmatoarele: Botezul, Mirungerea, Cuminecatura sau Impartasania, Marturisirea, Preotia (Hirotonia), Cununia (Nunta) si Maslul.
Sfintele Taine au fost savarsite de Sfintii Apostoli si sunt savarsite de urmasii lor legiuiti, dupa cum bine citim in Sfanta Scriptura: “asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos si ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor. IV, 1). Deci nu oricare om poate sa fie slujitorul Sfintelor Taine, dupa cum iarasi aflam din Sfanta Scriptura, ca Iisus Hristos “a dat pe unii ca sa fie apostoli, pe altii prooroci, pe altii binevestitori, pe altii pastori si invatatori, spre desavarsirea sfintilor, la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos” (Efes. IV, 11-12; 1 Cor. XII, 28-30 ; Evr. V, 16).
Astfel Sfintele Taine, pe care le avem de la Mantuitorul Iisus Hristos, ne sunt asemenea unor izvoare curate prin care curge puterea sfintitoare a harului dumnezeiesc, sau si asemenea unor stalpi de neclintit pe care se reazima viata cea noua, viata crestina. Dupa Sfintii Parinti ai Bisericii Sfintele Taine sunt focul care incalzeste inimile, arde patimile si lumineaza sufletele si rodeste spre un folos; altoiul care nobileaza viata; apa care spala intinaciunea patimilor si pacatelor; painea duhovniceasca ce hraneste sufletele noastre si doctoriile care ni se dau spre intarirea trupeasca si sufleteasca, spre viata vesnica. Se intelege insa ca atat pentru savarsirea, cat si pentru primirea cu vrednicie a Sfintelor Taine este de trebuinta o pregatire deosebita, de pe urma careia sa si fim vrednici de harul lui Dumnezeu. Sa cugetam in liniste si cu ragaz la sfintenia Tainelor, la lucrarea lor mantuitoare, la adevarul ca puterea lor este atat de mare, incat ele patrund in fiinta noastra, ne vindeca de durerile noastre sufletesti, ne hranesc duhovniceste, ne sfintesc spre viata vesnica (Ioan IV, 10-14).
In mod deosebit, Sfintele Taine ne impartasesc si intaresc in noi darurile Sfantului Duh (Isaia XI, 2), adica dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, curatia (Gal. V, 22-23). Iar aceste daruri sunt izvoare de sfintenie si de mantuire celor ce vin la Hristos si raman ai lui Hristos (Efes. II, 5). Sfintele Taine ne unesc cu Dumnezeu, facand din noi locasuri ale Parintelui Ceresc, cum ne incredinteaza Sfantul Apostol, zicand ca: “suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis ca: Voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu” (2 Cor. VI, 16). Ele ne unesc si ne infratesc pe unii cu altii, nasc in noi viata noua si bucurie curata. Dar noi suntem chemati nu numai sa primim, ci sa si lucram impreuna cu darurile Sfintelor Taine, ca ele sa rodeasca in noi cat mai bogat; sa ne fie trepte ale desavarsirii, scari cu ajutorul carora sa urcam de pe pamant la cer, la viata cea neimbatranitoare si pururea vesnica (Ioan VI, 27 ; 1 Ioan II, 25).

Taina Sfantului Botez
Sfantul Botez este intaia dintre Tainele Sfintei Biserici; este usa prin care se intra in Sfanta Biserica. Si numai ajungand membri ai Bisericii lui Hristos ne putem invrednici si de primirea celorlalte Sfinte Taine. Taina Sfantulul Botez a fost asezata de Mantuitorul Iisus Hristos prin cuvintele: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” (Matei XXVIII, 19). Acestea le-a grait dupa invierea Sa din morti. Dar Taina Sfantului Botez nu este numai usa prin care se intra in Sfanta Biserica a lui Hristos, ci si pentru castigarea imparatiei lui Dumnezeu, asa cum ne incredinteaza Insusi Mantuitorul, zicand: “De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu” (Ioan III, 5). Si inaintemergatorul Mantuitorului Hristos, Sfantul Ioan, a botezat la Iordan. Dar botezul lui nu era Taina, ci inchipuia doar curatirea de pacate prin credinta si pocainta; el era mai mult un indemn la pocainta, un semn vazut si pregatitor spre cele ce aveau sa vina, cum marturiseste chiar Sfantul Ioan Botezatorul: “Eu unul va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine; Lui nu sunt vrednic sa-I duc incaltamintea. Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc” (Matei III, 11). Mai tarziu, si Sfantul Apostol
Pavel, intalnind in calea sa pe unii care primisera botezul lui Ioan, i-a intrebat: “Primit-ati voi Duhul Sfant cand ati crezut? lar ei au zis catre el: Dar nici n-am auzit, daca este Duh Sfant. Si el a zis: Deci in ce v-ati botezat? Ei au zis: In botezul lui Ioan. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocaintei, spunand poporului sa creada in Cel ce avea sa vina dupa el, adica in Iisus Hristos. Si auzind ei, s-au botezat in numele Domnului Iisus” (Fapte XIX, 15), adica au primit Botezul crestin.
Sfantul Botez instituit de Mantuitorul Iisus Hristos nu este doar un semn pregatitor pentru cele ce ar fi sa vina, ci este o Sfanta Taina a Bisericii lui Hristos. Partea vazuta a Tainei Sfantului Botez consta din afundarea de trei ori in apa sfintita a celui ce se boteaza si in rostirea cuvintelor: “Boteaza-se robul lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui, amin, si al Fiului, amin, si al Sfantului Duh, amin. Acum si pururea si in vecii vecilor, amin.”
Sfanta noastra Biserica face Botezul prin afundare, nu prin turnare sau prin stropire, pentru ca chiar cuvantul botez are insemnarea de “a afunda”, “a cufunda”. Sub forma de turnare sau prin stropire se savarseste doar in imprejurari cu totul deosebite, cand, de pilda, cineva este greu bolnav sau cand nu se afla la indemana apa din destul. Apa care se foloseste la Taina Sfantului Botez trebuie sa fie naturala, curata, cu nimic amestecata. Efectele primirii Tainei Sfantului Botez sunt: iertarea pacatului stramosesc si a tuturor pacatelor savarsite inainte de Botez in situatia celor ce se boteaza mai tarziu; renasterea, sau nasterea la o viata noua duhovnicească, viata de curatie si sfintenie; de asemenea, primirea in sanul Sfintei Biserici, adica numararea celui botezat intre fiii ei, putandu-se impartasi de toate celelalte Sfinte Taine si de bunurile sufletesti pe care Sfanta Biserica le daruieste membrilor ei (cum s-a mai aratat). De aici si denumirile date Tainei Sfantului Botez: “baie”, “izvor sfant”, “luminare”, “renastere”, “nastere din nou”, “sfintire”, “pecetea lui Hristos”, “baia vietii”, “baia renasterii”, “baia pocaintei”. Botezul sterge si vina si pedeapsa pentru pacate, dar el nu nimiceste si urmarile pacatului strămosesc, cum sunt: slabirea vointei si inclinarea spre rau, pofta inimii, suferintele, bolile si moartea.
Savarsitorii Tainei Sfantului Botez sunt episcopii si preotii, caci lor le-a incredintat Mantuitorul Iisus Hristos puterea de a savarsi Sfintele Taine. Numai in caz de nevoie poate boteza si diaconul, iar in cazuri cu totul deosebite poate face acest lucru si un simplu credincios, avand insa grija sa rosteasca cuvintele care arata ca lucrarea se face in numele Sfintei Treimi. In acest caz, daca cel botezat traieste, trebuie chemat preotul pentru citirea rugaciunilor din randuiala Botezului si administrarea Tainei Mirungerii si Impartasaniei. Daca sunt unii crestini din afara Bisericii Ortodoxe care spun ca nu trebuie sa botezam pe prunci, pentru ca ei nu au pacate si, mai ales, pentru ca nu pot sa marturiseasca credinta lor, noi ramanem la practica noastra, veche cat Biserica, de a boteza pe prunci, practica intemeiata si pe Sfanta Scriptura si pe Sfanta Traditie si pe ratiune. Aceasta, pentru ca Taina Sfantului Botez este absolut necesara pentru mantuire, de la care nu pot fi exclusi nici copiii. Primitorii Tainei Sfantului Botez sunt toti cei nebotezati, de orice varsta ar fi ei, toti fiind intinati de pacatul stramosesc (Fapte XVI, 141-5; XVI, 33; 1 Cor. I, 16, 14-15 ; XVI, 23). Necesitatea Botezului pentru toti este aratata de Mantuitorul prin cuvintele: “Adevarat zic, de nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu” (Ioan III, 5). Chiar din timpul Sfintilor Apostoli se savarsea botezul copiilor: Lidia si casa ei (Fapte XVI, 15); temnicerul si casa lui (Fapte XVI, 33); Crispus si casa lui (Fapte
XVIII, 8); Stefanas si casa lui (1 Cor.I, 76).
Sfanta Taina a Botezului este savarsita de preoti, care au primit harul sfintitor al preotiei. Este socotita sarbatoare mare pentru orice familie de crestin ziua in care copiii nou-nascuti primesc Taina Sfantului Botez si intra prin ea in randul credinciosilor crestini. Potrivit randuielilor sale, Biserica noastra boteaza pe prunci, curand dupa nasterea lor. Asa a facut ea de la inceput. Daca botezul ne curateste in primul rand de pacatul stramosesc, oare trebuie sa uitam ca si copiii se nasc cu acest pacat? Stim ce spune psalmisitul: “Intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea” (Ps. 50, 6). Stim ce spune si Sfantul Apostol Pavel: “De aceea, precum printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, asa moartea a trecut la toti oamenii, prin acela in care toti au pacatuit” (Rom. V, 12). Acest lucru cunoscandu-l, ca toti ne nastem cu pacatul stramosesc, avem noi siguranta ca un prunc va trai pana la varsta cand poate sa cunoasca si sa marturiseasca credinta in Hristos, pentru ca atunci sa-l botezam? Putem noi sa riscam ca el sa moara nebotezat, sub osanda pacatului stramosesc? Iar daca ne referim la vremurile stravechi, la Traditia Bisericii, vedem ca de atunci, din secolele II si III se practica botezul copiilor. Sfintii Parinti arata in scrierile lor ca Biserica a primit de la apostoli obisnuinta de a administra botezul si pruncilor. In ceea ce priveste faptul ca pruncii nu pot sa-si marturiseasca credinta crestina, Biserica are ca garant pe nasii care-i primesc la botez, care marturisesc pentru acestia credinta crestina rostind Crezul si care isi iau indatorirea ca finii lor sa fie crescuti de ei in credinta Bisericii. De altfel, noi cunoastem tot din Sfintele Scripturi atatea cazuri cand pentru credinta cuiva Dumnezeu S-a indurat de cel pentru care acesta se ruga. Sa ne amintim ca Mantuitorul a vindecat pe sluga sutasului din Capernaum pentru credinta stapanului sau; a vindecat pe fiica femeii cananeence pentru credinta mamei sale, si a inviat pe fiica lui Iair pentru credinta tatalui sau, si pe fiul vaduvei din Nain pentru credinta mamei sale. Si atunci sa nu credem noi ca botezul poate fi savarsit pruncilor pe temeiul credintei nasilor lor? Ca sa faca marturisirea de credinta, nasului i se cere sa fie bun credincios, sa fie mai in varsta; de asemenea, sa fie de acelas sex cu pruncul care se boteaza. Parintii pruncului nu pot fi nasi. Este bine ca pentru fiecare nou botezat sa fie numai un nas. Nasul are indatorirea sa ingrijeasca de viata sufletească a finului sau, invatandu-l, la vremea cuvenita, adevarurile dreptei noastre credinte spre a face din el un bun credincios, madular sanatos al Sfintei Biserici. Dar si finul este dator cu ascultare si cu respect fata de nas, in aceeasi masura cum ii asculta pe parintii sai trupesti. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine, intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii Parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul). Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina oarecare fara voia lui nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.
Taina Sfantului Botez nu se repeta. Caci “este un Domn, o credintă, un botez” (Efes. IV, 5) “ ... Marturisesc un botez spre iertarea pacatelor”, rosteste cel ce primeste Sfanta Taina a Botezului (Art. 10 din Simbolul Credintei). Intr-adevar, dupa cum cineva nu se naste trupeste decat o singura data, tot asemenea nasterea sufleteasca nu poate fi decat una singura. Numai daca a fost gasit un prunc si nu se stie sigur de a fost sau nu botezat, atunci acesta este botezat conditionat, daca n-a fost botezat. Deci nici aici nu se savarseste un al doilea botez.

Lectura din Sfintii Parinti
Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat” (Gal. III, 27).
Scufundandu-te in apa, unde-ti pierzi urma, inseamna ca ai ajuns sa te lipsesti de viata din aer. Iar a te lipsi de viata, e tot una cu a muri. Cand, peste cateva clipe, te-ai ridicat la fata apei, ajungand iar la lumina, inseamna ca te doresti fierbinte dupa alta viata, iar dupa ce ai dobandit-o traiesti numai din ea. Din aceasta pricina si cerem in slujba Botezului ajutorul Facatorului a toate, iar o nastere din nou e cu mult mai insemnata decat cea dintai. Acum si chipul lui Dumnezeu se intipareste mai bine in sufletul celui botezat decat odinioara, iar statura lui e facuta acuma si mai intocmai dupa modelul dumnezeiesc, caci de-acuma chiar modelul ni se arata cu trasaturi mai lamurite” (Nicolae Cabasila, Viata in Hristos).

Taina Sfantului Mir
Asa cum pruncul nou-nascut are nevoie de hrana pentru a creste si a se intari in cele trupesti, cel nascut prin Taina Sfantului Botez are trebuinta de crestere si intarire duhovniceasca in viata cea noua, viata in Hristos Domnul. Iar aceasta intarire, care vine de la Sfantul Duh, i se da celui botezat prin a doua Taina a Sfintei Biserici, prin Sfantul Mir (Mirungerea).
Taina Sfantului Mir (Mirungerea) este instituita de Domnul nostru Iisus Hristos care fagaduieste Sfintilor Apostoli ca le va trimite Duhul Sfant: “Si iata, Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi insa, sedeti in cetate pana ce va veti imbraca cu putere de sus” (Luca XXIV, 49 ; vezi si Ioan XIV, 16-17, 26; XV, 13-15; Matei X, 20). In chip mai lamurit, pentru intelegerea noastra, mai vadit si mai stralucit avea sa se arate instituirea acestei Sfinte Taine in ziua Cincizecimii, in ziua Pogorarii Sfantului Duh cu toate darurile Sale. Sfintii Apostoli au impartasit Taina Sfantului Mir celor botezati, cum citim in Sfanta Scriptura: “Apostolii din Ierusalim, auzind ca Samaria a primit cuvantul lui Dummezeu, au trimis la ei pe Petru si pe Ioan, care, coborand, s-au rugat pentru ei, ca sa primeasca Duh Sfant, caci nu se pogorase inca peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezati in numele Domnului Iisus. Atunci isi puneau mainile peste ei, si ei luau Duh Sfant” (Fapte VIII, 14-17). Aflam asadar ca, inca de la inceput, Taina Sfantului Mir era, ca si in vremea noastra, nedespartita de Taina Sfantului Botez. De asemenea, ca ea se impartasea prin punerea mainilor numai de catre Sfintii Apostoli asupra celor botezati. Astfel, si in Efes, Sfantul Apostol Pavel a impartasit Sfanta Taina a Mirului unora pe care i-a botezat cu botezul lui Iisus Botezul crestin si care nu avusesera pana atunci decat botezul lui Ioan (Fapte XIX, 16).
Sfintii Apostoli impartaseau Duhul Sfant celor botezati atat prin punerea mainilor (Fapte VIII, 14-16; Evrei VI, 2; Fapte XIX, 16), cat si prin ungerea sau pecetluirea cu Sfantul Mir a celor botezati: “Iar Cel ce ne intareste pe noi impreuna cu voi in Hristos si ne-a uns pe noi este Dumnezeu, Care ne-a si pecetluit si ne-a dat arvuna Duhului in inimile noastre” (2 Cor. I, 21-22 ; Efes. IV, 30); “Iar voi ungere aveti de la Cel Sfant si stiti toate ... ungerea pe care ati luat-o de la El ramane intru voi si nu aveti trebuinta ca sa va invete cineva” (1 Ioan II, 20, 27). Cu trecerea vremii, numarul credinciosilor a sporit, iar Sfintii Apostoli nu au mai putut ajunge peste tot, ca sa-si puna mainile asupra tuturor. De aceea s-a indatinat savarsirea Tainei Sfantului Mir prin ungere de catre urmasii lor, adica de catre episcopii si preotii Bisericii, cum se face si azi. Despre toate acestea ne incredinteaza si Sfanta Traditie prin marturii din secolele II, III si IV: “Dupa ce am iesit din baia Botezului, ne ungem cu ungere sfanta, dupa ritualul vechi, precum si la preotie se ungeau cu untdelemm din corn. Ungerea ni se face material, dar ea poarta roade duhovnicesti, dupa cum si la Botez, afundarea este un act material, dar roadele sunt duhovnicesti, ca suntem curatiti de pacate ... Apoi vine punerea mainilor, cu care unindu-se binecuvantarea, se cheama si se coboara Sfantul Duh” (Tertulian). “Voua, dupa ce ati iesit din cristelnita sfintei ape, vi s-a dat ungerea, preinchipuirea aceleia cu care a fost uns Hristos; iar aceasta este Sfantul Duh” (Sfantul Chiril al Ierusalimului). Partea vazuta a Sfintei Taine a Mirungerii o constituie ungerea in forma de cruce cu Sfantul Mir a partilor mai insemnate ale trupului si a organelor simturilor, cu rostirea, de fiecare data, a cuvintelor: “Pecetea darului Duhului Sfant. Amin.”
Sfantul Mir se prepara din untdelemn, vin si 38 diferite aromate si se sfinteste de catre un sobor de episcopi, in Joia Patimilor. Amestecul acestor aromate simbolizeaza bogatia si felurimea darurilor Sfantului Duh de care se impartasesc primitorii acestei Taine.
Savarsitorul Tainei Mirungerii este episcopul sau preotul. Sfanta Taina a Mirungerii impartaseste primitorilor harul Sfantului Duh, care lumineaza mintea pentru intelegerea si marturisirea adevarului crestin; ea intareste voia pentru propasirea in toate cele bune, dand astfel celor botezati taria de a fi adevarati crestini sau locasuri vrednice ale Sfantului Duh. Darurile acestea sunt vii si lucratoare in sufletul crestinului care ramane in Biserica si participa la viata Bisericii.
Sfanta Taina a Mirungerii nu se repeta. Chiar daca se obisnuieste ca cei care s-au lepadat de credinta crestina ori au parasit Sfanta Biserica si vor sa se intoarca din nou la ea, sa fie iarasi unsi, aceasta nu inseamna o repetare a Sfintei Taine, ci numai reintarirea lor in dreapta credinta.

Rugaciune
Cel ce ai daruit robului Tau izbavire de pacate prin Sfantul Botez si i-ai dat lui innoirea vietii, Insuti, Stapane Doamne, binevoieste sa straluceasca pururea lumina fetei Tale in inima lui; apara pavaza credintei lui nebantuita de vrajmasi, pazeste intr-insul nespurcata si neintinata haina nestricaciunii cu care s-a imbracat, pastrand intr-insul, cu harul Tau, nestricata pecetea cea duhovniceasca; si fii milostiv acestuia si noua, dupa multimea indurarilor Tale. Ca s-a binecuvantat si s-a preaslavit preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.” (Din randuiala Tainei Sfantului Botez).

Taina Sfintei Impartasanii
Nascut la viata cea noua, viata in Iisus Hristos, intarit in ea prin pecetea darului Sfantului Duh, de acum fiu al Sfintei Biserici, credinciosul se poate invrednici si de primirea celorlalte Sfinte Taine. Asa i se da lui Taina Sfintei Impartasanii sau Cuminecaturi, prin care, sub chipul painii si al vinului primeste insusi Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.
Aceasta Sfanta Taina se mai numeste si Sfanta Euharistie ceea ce inseamna multumire, pentru ca atunci cand a asezat-o, la Cina cea de Taina, Mantuitorul Hristos a multumit Parintelui ceresc inainte de a frange painea si a o da Sfintilor Apostoli. Dar ea este si o jertfa de multumire catre Dumnezeu adusa de Sfanta Biserica, de credinciosii ei, prin episcop sau preot.
Sfanta Impartasanie ii uneste pe credinciosi cu Mantuitorul Iisus Hristos, dar ii uneste si intre ei prin aceeasi credinta si prin dragoste crestineasca; ei sunt una si aceeasi obste crestineasca in fata aceluiasi Sfant Altar, impartasindu-se de toate darurile dumnezeiesti din unul si acelasi potir. Sfanta Impartasanie nu este numai o Taina, ci si o jertfa reala, nesangeroasa, adusa lui Dumnezeu, Jertfa trupului si a sangelui lui Iisus Hristos. Acelasi Hristos S-a jertfit pe cruce si Se jertfeste in Sfanta Euharistie. Deosebirea este ca jertfa de pe cruce este sangeroasa, pe cand cea din Sfanta Euharistie este nesangeroasa, insa strans unita cu cea de pe cruce pe care o actualizeaza pana la sfarsitul veacurilor. Sfanta Impartasanie este cea mai mare Taina, fiindca prin ea noi nu primim numai harul dumnezeiesc, ci pe Insusi izvorul harului, pe Iisus Hristos, impartasindu-ne cu Trupul si Sangele Sau.
Mantuitorul Hristos a instituit Taina Sfintei Euharistii sau Impartasanii in Joia inaintea mantuitoarelor Sale Patimi, la Cina cea de Taina. Atunci, luand painea si binecuvantand-o, a frant-o si, dand-o ucenicilor Sai, a zis: “Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei Noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei XXVI, 26-28). Dupa aceea le-a poruncit: “Aceasta sa faceti intru pomenirea Mea” (Luca XXII, 19).
Sfanta Taina a Impartasaniei se savarseste numai de episcop si preot, in virtutea puterii date lor de Mantuitorul Hristos, prin Sfintii Apostoli (Luca XXII, 19) si numai in cadrul Sfintei Liturghii; ea este miezul si centrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. Darurile ce se aduc spre prefacere in Trupul si Sangele Domnului sunt painea din grau curat si dospita si vinul, tot curat, din struguri.
Prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului, in vremea Sfintei Liturghii, are loc atunci cand preotul sau episcopul, ridicand mainile, fruntea si inima catre cer se roaga fierbinte: "Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca si fara de sange, si Te chemam, Te rugam si cu umilinta la Tine cadem: Trimite Duhul Tau cel Sfant peste noi si peste aceste Daruri ce sunt puse inainte si fa, adica, painea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tau, iar ceea ce este in potirul acesta, Cinstit Sangele Hristosului Tau, prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant.” In acest timp, la strana se canta: “Pe Tine Te laudam”, iar credinciosii ingenuncheaza, caci acum se savarseste prefacerea, iar nu atunci cand se rostesc cuvintele de instituire a Sfintei Taine: “Luati mancati ... Beti dintru acesta toti ... “ Cum se petrece acest lucru, mintea noastra nu poate pricepe; se face in chip tainic, mai presus de intelegerea noastra. In incercarile lor de a deslusi macar in parte aceasta lucrare intru totul tainica, pana si cei mai mari si mai alesi cugetatori crestini nu au gasit cuvinte potrivite.
Dar trebuie sa luam aminte, inainte si mai presus de toate, ca ceea ce se savarseste la Sfanta Liturghie nu este doar o asemanare cu ceea ce s-a facut la Cina cea de Taina, ci Insusi Mantuitorul Iisus Hristos este prezent aici sub chipul painii si al vinului. El, Hristos Domnul, ne-a grait limpede despre aceasta inca inaintea Sfintelor Sale Patimi, zicand : “Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan VI, 54). Caci “adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi” (Ioan VI, 53).
La primirea Sfintei Cuminecaturi sunt chemati toti fiii Sfintei Biserici; ei se pot impartasi cu Trupul si Sangele Domnului, daca mai intai si-au marturisit pacatele si au fost dezlegati de preotul duhovnic. Dupa primirea Sfintei Cuminecaturi se cuvine sa nu mai sarute icoana, sau mana episcopului sau preotului, sa-si pazeasca limba de orice vorba desarta, de blestem, de clevetiri, cinstind astfel Dumnezeiescul Trup si Sange pe care l-au primit. Mari, multe si minunate sunt roadele Sfintei Cuminecaturi pentru viata duhovniceasca a credinciosului crestin. Caci cel ce se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului se uneste tainic cu Domnul si, prin aceasta, isi umple sufletul cu har si cu toate bunurile duhovnicesti pe care le aduce o asemenea unire. “Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru El” (Ioan VI, 56), ne graieste Mantuitorul. El isi sporeste viata duhovniceasca: “Cel ce Ma mananca pe Mine va trai prin Mine” (Ioan VI, 57), adauga Domnul nostru Iisus Hristos. Si ce-i poate fi mai de folos credinciosului crestin, decat trairea lui cu Hristos si in Hristos. Sfantul Ignatie Teoforul spune ca Sfanta Cuminecatura este leacul nemuririi, dandu-ni-se “spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.” Ea pastreaza si stransa legatura cu intregul Trup al Sfintei Biserici, in care Mantuitorul Iisus Hristos se afla prezent fara intrerupere.
Dat fiind roadele Sfintei Cuminecaturi, Sfanta Biserira porunceste fiilor ei sa se pregateasca si sa se impartaseasca cat mai des cu Trupul si Sangele lui Hristos indeosebi, in cele patru posturi mari de peste an, in preajma unei calatorii mai indelungate, la caz de suferinta si boala, ca si inainte ca mirii sa se invredniceasca de Sfanta Cununie. Efectele binefacatoare ale Sfintei Impartasanii apar numai in sufletele celor care au primit-o cu vrednicie. Celor nepregatiti si nevrednici le aduce osanda de la Dumnezeu (1 Cor. XI, 27-29).

Rugaciuni
a) inainte de primirea Sfintei Impartasanii
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, slabeste, lasa, milostiveste-Te si-mi iarta mie pacatosului, netrebnicului si nevrednicului robului Tau caderile in pacat, smintelile si greselile mele, toate cate am pacatuit fata de Tine, din tineretile mele pana in ziua si ceasul de acum, fie cu stiinta, fie din nestiinta, cu cuvantul sau fapta, sau cu gandul, sau cu cugetul, cu deprinderile si cu toate simturile mele. Si pentru rugaciunile aceleia ce fara de prihana Te-a nascut pe Tine, ale preacuratei si pururea Fecioarei Maria, Maicii Tale, singura nadejde neinfruntata si ocrotitoarea si izbavitoarea mea, invredniceste-ma fara de osanda sa ma impartasesc cu preacuratele, nemuritoarele, de viata facatoarele si infricosatoarele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, spre sfintire, spre luminare, spre tarie, spre vindecare si spre sanatatea sufletului si a trupului si spre stergerea si pierderea cu totul a cugetelor, a gandurilor si a deprinderilor mele celor rele si a nalucirilor de noapte ale duhurilor celor viclene si intunecate. Ca a Ta este imparatia si puterea, slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”
b) dupa primirea Sfintei Impartasanii
Multumesc Tie, Doamne Dumnezeul nostru, ca nu m-ai lepadat pe mine pacatosul, ci partas a fi Sfintelor Tale Taine m-ai invrednicit. Ci, Stapane, iubitorule de oameni, Care pentru noi ai murit si ai inviat si ai daruit noua aceste infricosatoare si de viata facatoare Taine, spre binefacerea si sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre, da sa-mi fie si mie acestea spre tamaduirea sufletului si a trupului, spre izgonirea a tot potrivnicul, spre luminarea ochilor inimii mele, spre intarirea sufletestilor mele puteri, spre credinta neinfruntata, spre dragoste nefatarnica, spre desavarsirea intelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adaugirea dumnezeiescului Tau har si spre dobandirea imparatiei Tale. Ca intru Sfintenia Ta cu acestea fiind pazit, sa pomenesc harul Tau pururea si sa nu mai viez mie, ci Tie, Stapanului si Binefacatorului nostru. Si asa, iesind dintru aceasta viata intru nadejdea vietii celei vesnice, sa ajung la odihna cea de-a pururea, unde este glasul cel neincetat al laudatorilor si bucuria cea fara de sfarsit a celor ce vad frumusetea cea nespusa a fetei Tale. Ca Tu esti dorirea cea adevarata si veselia cea nespusa a celor ce Te iubesc, Hristoase, Dumnezeul nostru, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin.”
Trupul Tau cel Sfant, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, sa-mi fie spre viata de veci si Sangele Tau cel scump spre iertarea pacatelor. Si sa-mi fie mie impartasania aceasta spre bucurie, spre sanatate si veselie. Iar la infricosatoarea si a doua venire a Ta, invredniceste-ma pe mine pacatosul ca sa stau de-a dreapta maririi Tale, pentru rugaciunile preacuratei Maicii Tale si ale tuturor Sfintilor Tai. Amin.”

Taina Sfintei Spovedanii
Este Taina in care Dumnezeu iarta, prin duhovnic, pacatele crestinilor care se caiesc sincer si le marturisesc la scaunul spovedaniei, in fata preotului.
Ea are diferite numiri. Se numeste pocainta, pentru ca cel ce o primeste trebuie sa regrete in mod sincer, pacatele savarsite si marturisite preotului duhovnic; marturisire sau spovedanie, intrucat crestinul isi marturiseste pacatele in fata preotului; al doilea Botez, pentru ca prin ea se spala pacatele intocmai ca prin Taina Botezului; iertare, dezlegare, pentru ca prin ea se dezleaga pacatosul de legatura pacatelor; impacare, pentru ca ne impaca cu Dumnezeu.
Mantuitorul Hristos a ingaduit aceasta Taina sfintilor Sai apostoli cand le-a spus: "Oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer" (Matei XVIII, 18; XVI, 19). El a instituit-o apoi dupa Sfanta Sa Inviere din morti, cand aratandu-Se apostolilor le-a zis: “Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal va trimit si Eu pe voi. Si zicand aceasta, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan XX, 21-23). Puterea de a lega si dezlega pacatele o are numai Mantuitorul Hristos, cum
ne-a aratat (Luca V, 20 si 24), dar El a dat aceasta putere si apostolilor (Ioan XX, 21-23) si prin acestia, episcopilor si preotilor. Recunoasterea pacatelor se face prin marturisirea sau spovedirea lor, prin viu grai, in fata preotului-duhovnic.
Pacatul apasa constiinta noastra ca o piatra si o raneste dureros. Dar prin marturisire, sufletul se usureaza, inima dobandeste liniste, constiinta castiga impacare si rana se vindeca. Dupa cum bucuriile cer sa fie marturisite si prin aceasta isi sporesc frumusetea, asemenea si durerile se cer marturisite si astfel sufletul se usureaza.
Pacatul, oricum ar fi el, mare sau mic, trebuie sa fie marturisit in fata preotului duhovnic, cu adanca parere de rau, cu hotararea de a nu mai gresi, cu credinta puternica in Hristos si cu nadejdea in indurarea Lui. Aceasta, pentru a ne pastra mereu curata haina sufletului nostru, pentru a nu ne desparti de Dumnezeu. Sfantul Apostol Iacob ne indeamna, zicand: “Marturisiti-va unul (credinciosul) altuia (preotului) pacatele si va rugati unul pentru altul, ca sa va vindecati, ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului" (Iacob V, 16). Asadar, cand ne simtim apasati de pacate, cand suntem bolnavi sufleteste, sa alergam la preotii Sfintei Biserici si lor sa ne marturisim, ca prin rugaciunea si dezlegarea lor sa dobandim iertarea pacatelor (Iacob V, 14-15). Si in alt loc ni se graieste despre indatorirea crestina de a ne marturisi pacatele: “Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este intru noi. Daca marturisim pacatele noastre, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea. Daca zicem ca n-am pacatuit, Il facem mincinos, si cuvantul Lui nu este intru noi” (1 Ioan 1, 8-10).
Lucru deosebit de insemnat nu este insa numai marturisirea pacatelor, ci cainta, adica parerea de rau si durerea sufleteasca pe care o simte crestinul pentru pacatele savarsite in felurite chipuri. Caci fara de cainta, Sfanta Marturisire sau Pocainta nu ne aduce roadele dorite; nu ne aduce iertarea si impacarea cu Dumnezeu. Iar cainta trebuie sa fie sincera, deplina (pentru toate pacatele) si sa izvorasca din credinta, nadejdea si iubirea lui Dumnezeu.
Aceeasi insemnatate o are si hotararea de indreptare, curajul prin care punem hotar intre viata trecuta si cea viitoare; o hotarare sfanta, ca vom duce de acum inainte o viata noua, viata in Hristos, facand fapte vrednice de pocainta (Matei III, 7).
Marturisirea sau insirarea pacatelor fara cainta adevarata si fara hotarare de indreptare, nu aduce iertarea pacatelor (Luca XIII, 5). Cerintele unei bune marturisiri a pacatelor trebuie implinite printr-o pregatire din buna vreme, cu deosebire prin post si rugaciune. Caci postul smereste trupul, iar rugaciunea deschide sufletul credinciosului in fata lui Dumnezeu. De asemenea, sa cercetam in ce masura ne-am implinit datoriile catre Dumnezeu, catre Sfanta Biserica, apoi catre aproapele, catre familie, catre noi insine, catre Patrie, si asa sa pasim catre Sfanta Taina a Spovedaniei.
Stiut este ca Sfanta Marturisire se administreaza celor ce se pregatesc a primi Sfanta Cuminecatura. De aceea si graieste Sfantul Apostol Pavel: “Sa se cerceteze (insa) omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar” (1 Cor. XI, 28), adica sa ia Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Iisus Hristos numai dupa vrednica marturisire. Dupa ascultarea celor marturisite de crestin, daca din ele se vadeste cainta si hotarare de indreptare, preotul duhovnic il dezleaga pe acesta prin cuvintele: "Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte pe tine, fiule, si sa-ti lase toate pacatele. Si eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg de toate pacatele, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.”
Potrivit cu greutatea pacatelor marturisite si dupa cea mai buna socotinta a preotului-duhovnic, celui ce s-a spovedit i se da, inainte de dezlegare, un canon de pocainta, ca de pilda: rugaciuni, metanii, participarea la sfintele slujbe si indeosebi la Sfanta Liturghie din duminici si sarbatori, fapte de milostenie, infranari de la anumite mancaruri sau fapte. Toate acestea nu urmaresc pedepsirea celui ce s-a marturisit, ci indreptarea lui; ele sunt asemenea unor leacuri spre insanatosire duhovniceasca, spre intarire in virtute si indepartare de pacat. Roadele Sfintei Marturisiri sunt de nepretuit. Caci ea ne dezbraca de haina intinata a pacatelor si ne imbraca in haina cea noua a virtutilor crestine, in haina luminoasă a harului dumnezeiesc; din starea de pacat si de osanda, ea ne trece in starea de har mantuitor. Ea ne deschide calea spre desavarsire, ne sporeste evlavia, rodeste curatia sufletului, pacea cugetului, indreptarea vietii spre castigarea fericirii vremelnice si vesnice. Soroacele Sfintei Marturisiri nu sunt fixe. Dar e bun si folositor lucru, pentru viata noastra duhovniceasca, sa ne spovedim cat mai des, dar mai ales cu prilejurile aratate in legatura cu Sfanta Cuminecatura.

Rugaciuni
a) Inainte de spovedanie
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce pentru pacatele mele ai primit ocara pe cruce si chemi pe cei pacatosi la Tine, zicand: "Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara", primeste-ma si pe mine, nevrednicul. Iarta-mi toate pacatele mele si-mi da harul Tau si binecuvantarea Ta, pentru mila Ta cea mare si nemasurata; cu rugaciunile preacuratei Maicii Tale si ale tuturor Sfintilor Tai. Amin.
b) dupa spovedanie
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, izvorul intelepciunii si al darului, deschide buzele mele ale pacatosului si ma invata cum se cuvine si pentru ce se cade sa ma rog. Ca Tu esti Cel ce stii multimea cea mare a pacatelor mele. Iata, cu frica stau inaintea Ta; indreapta viata mea, Cel ce indrepti toata zidirea cu cuvantul si cu puterea cea nespusa a intelepciunii, Cel ce esti liman celor inviforati, si-mi arata calea pe care voi merge. Da cugetelor mele duhul intelepciunii Tale, iar nepriceperii mele duhul intelegerii. Cu duhul temerii de Tine patrunde faptele mele si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Cu duh stapanitor intareste alunecarea gandurilor mele; ca în toate zilele fiind indreptat spre cele de folos cu Duhul Tau cel bun sa ma invrednicesti a implini poruncile Tale si pururea sa-mi aduc aminte de marita venirea Ta, care va cerceta toate faptele noastre. Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Hirotonia (Preotia)
Hirotonia (Preotia) este a cincea sfanta Taina a Bisericii, in care, prin punerea mainilor si rugaciunea arhiereului, se impartaseste unor barbati, ce s-au pregatit pentru aceasta, harul dumnezeiesc, care da puterea de a propovadui cuvantul lui Dumnezeu, de a savarsi Sfintele Taine si slujbele bisericesti, si de a conduce pe cei credinciosi la mantuire.
Sfanta Taina a Preotiei se impartaseste asadar unor barbati anume pregatiti pentru a o primi cu vrednicie. Insusi Mantuitorul Iisus Hristos i-a ales pe Sfintii Apostoli si i-a invatat, prin toate cate a facut intre oameni, cele ale imparatiei lui Dumnezeu. Dupa aceea i-a invrednicit de deosebita cinste de a propovadui Sfanta Evanghelie si de a savarsi fapte minunate. Adresandu-se lor, a asezat si Taina Preotiei prin cuvintele: “Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan XX, 21-23).
Sfintii apostoli, cum aflam din Sfanta Scriptura, au savarsit Sfanta Taina a Preotiei prin punerea mainilor, adica: “hirotonandu-le preoti in fiecare biserica, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezusera” (Fapte XIV, 23), dar avand grija “sa nu puna prea degraba mainile peste nimeni” (1 Tim. V, 22), sa fie cu multa grija, pentru ca Preotia este lucrarea Duhului Sfant (Fapte XX, 28).
In trei directii se exercita puterea si slujirea preoteasca si anume: Puterea invatatoreasca, adica de a propovadui cuvantul lui Dumnezeu, Mantuitorul Hristos a dat-o Sfintilor Apostoli si, prin ei, episcopilor si preotilor, odata cu cea sfintitoare, prin cuvintele: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua” (Matei XXVIII, 19-20).
Puterea sfintitoare a fost data si in chip deosebit la Cina cea de Taina prin cuvintele: “Aceasta adica Sfanta Euharistie sa o faceti spre pomenirea Mea” (Luca XXII, 19; 1 Cor. XI, 25). Despre puterea sfintitoare a preotiei vorbeste si Sfantul Apostol Pavel: “Asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos si ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor. IV, 1). Puterea de conducere duhovniceasca le-a fost data prin cuvintele: “Cel ce va asculta pe voi, pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi se leapada de Mine; iar cel ce se leapada de Mine se leapada de Cel ce M-a trimis pe Mine” (Luca X, 16). Sfintii Apostoli au impartasit harul Preotiei prin punerea mainilor ierarhiei bisericesti, (adica episcopilor, preotilor si diaconilor), avand credinta luminata de Duhul Sfant ca harul hirotoniei, in una din cele trei trepte, nu-si are izvorul in cel ce pune mainile, ci in Dumnezeu, cum ne arata si Sfantul Ioan Gura de Aur: “Se pune mana peste om, dar toate le face Dumnezeu si mana Lui se atinge de capul celui ce se hirotoneste, daca hirotonia se face cum se cuvine” (Sfantul Ioan Gura de Aur).
Asadar, Preotia este de la Dumnezeu, cum ii scrie si Sfantul Apostol Pavel ucenicului sau Timotei: “Nu fi nepasator fata de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mainilor preotimii” (1 Tim. IV, 14). “Te indemn sa tii aprins harul lui Dumnezeu, cel ce este in tine, prin punerea mainilor mele” (2 Tim. I, 6).
Taina Sfintei Preotii o poate savarsi numai episcopul si de partea ei vazuta tine rugaciunea rostita de el: "Dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindeca si pe cele cu lipsa le implineste, hirotoneste pe (N) intru diacon (pe diacon intru preot, pe preot intru episcop ...") si punerea mainilor episcopului slujitor pe capul celui ce se hirotoneste.
Taina Hirotoniei are trei trepte toate adeverite de Sfanta Scriptura si de Sfanta Traditie si bine cunoscute inca din vremea Sfintilor Apostoli si anume: diaconia, preotia si arhieria.
In Faptele Sfintilor Apostoli ni se arata cum a luat fiinta treapta diaconeasca, pe urma alegerii si hirotoniei celor sapte diaconi in Biserica din Ierusalim. “Pe acestia i-au pus inaintea apostolilor, si rugandu-se si-au pus mainile peste ei” (Fapte VI, 6).
Sfintii apostoli au hirotonit preoti in mai multe cetati (Fapte XIV, 23); de asemenea, Sfantul Apostol Pavel a asezat si episcopi, pe care, prin viu grai si prin scrisori, ii sfatuieste sa indrepteze cele ce mai lipsesc si sa aseze preoti prin cetati (Tit I,5). Si Sfintii Parinti dau marturie neintrerupta si netagaduita despre cele trei trepte ale Sfintei Preotii, unul din ei scriind: “Supuneti-va toti episcopului precum Iisus Hristos Tatalui, si preotilor ca apostolilor, cinstiti pe diaconi ca pe legea lui Dumnezeu. Fara episcop nimeni sa nu faca ceva din cele ce apartin Bisericii” (Sfantul Ignatie Teoforul, Epistola catre smirneni, VIII, 12).
Spre Sfanta Preotie poate pasi numai cel ce este gasit vrednic de primirea ei, dupa cercetarea lui de catre duhovnic prin Taina Sfintei Spovedanii. Dar harul odata impartasit prin hirotonire nu se pierde niciodata. Cel hirotonit poate fi doar oprit pentru pricini de abateri de la buna purtare preoteasca de la savarsirea celor sfinte. Potrivit treptei in care se afla, primitorii Sfintei Preotii au puterea sa savarseasca cele sfinte legate strans de treapta preotiei lor. Astfel, episcopul are puterea sa savarseasca toate Sfintele Taine si toate slujbele bisericesti, indeosebi de a hirotoni intru diacon, preot si, impreuna cu inca doi arhierei, intru arhiereu si de a sfinti intr-un sobor de arhierei, Sfantul Mir. Treapta arhiereasca, venind de-a dreptul de la Apostoli, prin succesiune apostolica sau episcopala, detine plinatatea celor trei puteri: de a invata, de a savarsi cele sfinte si de a conduce Biserica.
Preotul primeste de la arhiereu, prin hirotonie, darul celor trei puteri: invatatoreasca, sfintitoare si de conducere, insa fara dreptul de a hirotoni si de a sfinti Sfantul Mir si Antimisul.
Diaconul este ajutator al preotului si al episcopului, in intreita lor activitate, spre mantuirea credinciosilor, neputand savarsi nici o Taina si nici o Ierurgie. Pe baza Revelatiei dumnezeiesti, cuprinsa in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, Sfanta Biserica ne invata ca Taina hirotoniei a fost instituita de Mantuitorul Hristos si ca Sfintii Apostoli au impartasit harul Hirotoniei numai episcopului, preotului si diaconului. Acestea sunt cele trei trepte ierarhice avandu-si baza in vointa Mantuitorului.

Lectura din Sfintii Parinti
Preotia se savarseste pe pamant, dar are randuiala cetelor ceresti. Si pe foarte buna dreptate, caci slujba aceasta n-a randuit-o un om sau inger sau un arhanghel sau alta putere creata de Dumnezeu, ci Insusi Mangaietorul. Sfantul Duh a randuit ca preotii, inca pe cand sunt in trup sa aduca lui Dumnezeu aceeasi slujba pe care o aduc ingerii in ceruri. Pentru aceasta preotul trebuie sa fie atat de curat ca si cum ar sta chiar in cer printre puterile cele ingeresti.
Preotii sunt aceia carora li s-a incredintat zamislirea noastra cea duhovniceasca; ei sunt aceia carora li s-a dat sa ne nasca prin Botez. Prin preoti ne imbracam in Hristos (Gal. III, 27); prin preoti suntem ingropati impreuna cu Fiul lui Dumnezeu (Rom. VI, 4 ; Col. II, 12); prin preoti ajungem madularele fericitului cap al lui Hristos (Col. I, 18). Prin urmare este drept ca preotii sa fie pentru noi mai cinstiti si mai iubiti chiar decat parintii. Parintii ne-au nascut din sange si din vointa trupului (Ioan I, 13); preotii insa ne sunt pricinuitorii nasterii noastre din Dumnezeu, ai acelei fericite nasteri din nou, ai libertatii celei adevarate si a infierii dupa har” (Sfantul Ioan Gura de Aur, Despre Preotie).

Taina Cununiei
A sasea Taina a Bisericii este Sfanta Taina a Cununiei, prin care, dupa fagaduinta mirelui si a miresei data in mod liber in fata preotului, li se impartaseste acestora harul dumnezeiesc, care sfinteste insotirea lor dupa fire, prefacand-o intr-o desavarsita si curata legatura duhovniceasca, intr-o unire pe viata, dupa chipul legaturii dintre Mantuitorul Iisus Hristos si Sfanta Sa Biserica.
Casatoria a fost randuia de Insusi Dumnezeu inca in Vechiul Testament. Astfel, in cartea Facerii ni se arata ca Ziditorul a toate a asezat casatoria chiar de la inceput, prin cuvintele: “Nu e bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el” (Facere II, 18). El a binecuvantat insotirea barbatului cu femeia, zicand: “Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti” (Facere I, 28).
Dar in Noul Testament casatoria este inaltata si asezata de Mantuitorul Iisus Hristos in randul Sfintelor Taine. El a cinstit-o prin aceea ca a luat parte la Nunta din Cana Galileii (Ioan II, 1-11). Iar de cate ori a gasit bun prilej sa graiasca despre casatorie, El a privit-o ca Sfanta Taina, subliniind importanta ei prin cuvintele: “Pentru aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup, asa incat nu mai sunt doi, ci un trup. Deci ce a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta” (Matei XIX, 56).
Credincios urmator intru toate Mantuitorului Iisus Hristos, Sfantul Apostol Pavel ii indeamna pe soti sa-si iubeasca sotiile, precum Hristos a iubit Biserica, iar pe sotii sa fie supuse barbatilor lor ca Domnului, “pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este capul Bisericii" (Efes. V, 23). Si incheie prin cuvintele: “Taina aceasta mare este, iar eu zic in Hristos si in Biserica” (Efes. V, 32).
Asemenea celorlalte Sfinte Taine, si Taina Nuntii se savarseste in biserica, mai potrivit in zi de duminica, dupa Sfanta Liturghie, cand obstea credinciosilor se afla in casa lui Dumnezeu. Potrivit poruncii a noua a Bisericii, nu se fac nunti insa in timpul posturilor si in anumite sarbatori ale anului. Exceptia de la aceasta regula o poate incuviinta numai episcopul.
Cununia se incheie pentru intreaga viata a celor ce o primesc; o poate desface numai moartea (Matei XIX, 6; 1 Cor. VII, 10). Doar necredinciosia unuia din soti fata de celalalt, o poate desface, caci ea inseamna nimicirea iubirii curate dintre soti. Sotul nevinovat poate incheia o noua casatorie, dupa desfacerea celei dintai, asa cum poate face si sotul ramas vaduv prin deces.
Formula Sfintei Taine a Nuntii este: “Cununa-se robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”, savarsitorul ei fiind episcopul sau preotul care administreaza harul dumnezeiesc. Primitorii acestei Sfinite Taine sunt credinciosii crestini barbati si femei care au varsta aratata in legile tarii, sunt liberi sa-si marturiseiasca dorinta de a intemeia o familie, care nu sunt inruditi in anumite grade si au incheiat casatoria civila. Sotii uniti prin Sfanta Taina a Nuntii sunt indatorati la pastrarea dragostei curate si a respectului unuia catre altul, la cresterea fiilor lor in temerea de Dumnezeu, la cinstirea Sfintei Biserici si la iubirea Patriei in care vietuiesc si care lucreaza spre binele lor si al semenilor.

Rugaciunea celor ce se casatoresc
Stapane, Doamne Dumnezeul nostru, Sfintitorul nuntii celei de taina si preacurate, Pazitorul nestricaciunii si Chivernisitorul cel bun al celor lumesti, Cela ce din inceput ai zidit pe om si l-ai pus ca pe un imparat fapturii si ai zis: Nu este bine sa fie omul singur, sa-i facem ajutor potrivit pentru el si, pentru aceasta, ai poruncit sa lase omul pe tatal sau si pe mama sa si sa se lipeasca de sotia sa (sotul sau) si sa fie amandoi un, trup, iar pe care Dumnezeu i-a unit, omul sa nu-i desparta; Insuti Stapane, trimite darul Tau cel ceresc si peste mine nevrednicul robul Tau (nevrednica roaba Ta) si binecuvinteaza casatoria pe care astazi o leg inaintea fetei Tale. Curateste toate pacatele mele, iarta-mi toate faradelegile, dezleaga-mi toate greselile cele de voie si cele fara de voie; uneste gandurile, cugetele si inimile noastre in dragoste nefatarnica si in credinta nestramutata; indrepteaza pasii nostri pe cararile Tale, pentru ca sa implinim pururea voia Ta cea sfanta. Umple casa noastra de toate bunatatile cele de pe pamant si ne invredniceste sa petrecem impreuna vietuirea noastra fara de prihana, ca sa sporim spre tot lucrul bun, de folos Patriei si Tie bineplacut. Pazeste-ne intru toate zilele vietii noastre, ca sa plinim cu inima curata poruncile Tale si sa laudam si sa preamarim Preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Taina Sfantului Maslu
Este a saptea Taina a Bisericii in care, prin rugaciunile preotilor si ungerea cu untdelemn sfintit a partilor insemnate ale trupului, credinciosii dobandesc vindecarea de bolile trupesti si sufletesti.
Aceasta Taina a fost instituita de Insusi Mantuitorul cand a trimis pe Sfintii Apostoli la propovaduire, zicandu-le: “Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: in numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi” (Marcu XVI, 17-18). Sfintii Apostoli au practicat Taina Sfantului Maslu chiar de la prima lor propovaduire: “Si scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau” (Marcu VI, 13).
Urmand apostolilor, episcopii si preotii au savarsit si ei aceasta Sfanta Taina, cum ne arata Sfantul Iacob: “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si ei sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui” (Iacob V 14-15).
Sfantul Apostol Iacob nu face bolnavilor acest indemn ca venind doar din partea sa; el graieste tocmai despre lucrarea sfanta incredintata Sfintilor Apostoli de catre Mantuitorul Iisus Hristos, lucrare savarsita de ei in tot locul si la tot credinciosul care avea trebuinta de harul lui Dumnezeu pentru vindecarea sa. Taina Sfantului Maslu se savarseste, de regula, la patul bolnavului; in restul cazurilor, in biserica.
Sfantul Maslu este deci Taina care, prin rugaciunile preotilor si prin ungerea trupului cu untdelemn sfintit, impartaseste credinciosului harul lui Dumnezeu pentru tamaduirea bolilor trupesti si sufletesti, pentru iertarea pacatelor si pentru intarirea sufletului. Partea vazuta a Sfantului Maslu consta din rugaciunea rostita de sapte ori pentru vindecarea bolnavului de neputinta trupeasca si sufleteasca; din untdelemnul sfintit de preotii slujitori ai Tainei si ungerea cu el de sapte ori a trupului bolnavului.
Urmarile Sfantului Maslu sunt vindecarea de bolile trupesti si sufletesti si iertarea pacatelor pe care bolnavul ar fi uitat sa le marturiseasca la Sfanta Spovedanie.
Savarsitorii Sfantului Maslu sunt preotii, pentru ca Sfantul Iacob zice: “sa cheme preotii Bisericii” iar nu
preotul. Randuiala slujbei este intocmita pentru sapte preoti; insa o pot face si cinci, trei sau cel putin doi preoti.
Sfantul Maslu poate fi primit nu numai o singura data si nici numai de cel aflat in pragul mortii, ci ori de cate ori credinciosul se simte ingreuiat din pricina bolilor sau pacatelor.

Rugaciune
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeste smerita mea rugaciune pentru iertarea pacatelor mele si, ca un indurat, cu dreapta Ta cea atotputernica, stinge-mi focul ce m-a cuprins, inceteaza-mi boala si, cu milostivirea Ta, ridica-ma din patul durerii, intru slava numelui Tau. Ca Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeule, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Credinta in Inviere si in Viata Vesnica
In articolele 11 si 12 din Simbolul Credintei ni se arata invatatura Sfintei Biserici despre “invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie.” Ea ne incredinteaza ca trupurile celor morti vor invia; nu poate fi vorba despre o inviere a sufletelor, caci sufletele sunt nemuritoare.
Moartea este incetarea vietii pamantesti a trupului, adica despartirea sufletului nemuritor de trupul cel muritor, cum lamurit citim in Sfanta Scriptura, ca trupul “ca pulberea sa se intoarca in pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu, Care l-a dat” (Ecclesiastul XII, 7), ca sa-si primeasca rasplata pentru faptele sale.
Pricina mortii este pacatul savarsit de protoparintii nostri, Adam si Eva. Caci “precum printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, asa moartea a trecut la toti oamenii, prin acela in care toti au pacatuit” (Rom. V. 12).
Ceasul mortii nu ne este cunoscut. Si aceasta pentru ca sa fim totdeauna pregatiti de moarte, sa fim in orice clipa impacati cu semenii nostri si cu Dumnezeu; sa priveghem, totdeauna gata fiind de calatorie spre patria cereasca. “Luati aminte ne graieste Domnul privegheati si va rugati, ca nu stiti cand va fi acea vreme” (Marcu XIII, 33); sa nu ne lenevim la gandul ca moartea este departe, dar nici sa nu ne ingrozim la gandul ca ea este aproape. Dar nu este numai moarte, ci este si Inviere. Daca moartea este despartirea sufletului de trup, Invierea este unirea din nou a sufletului cu trupul cu care a vietuit pe pamant. Invierea se face prin atotputernicia lui Dumnezeu, care face trupurile iarasi vii, impreunandu-le cu sufletele lor. De acum insa trupurile inviate nu vor mai fi intocmai cum sunt cele de pe pamant, ci vor fi duhovnicesti si nemuritoare, asemanatoare trupului Domnului de dupa Invierea Sa. Acest lucru ni-l spune Sfantul Apostol Pavel: “Asa este ... Invierea mortilor: se seamana trupul intru stricaciune, inviaza intru nestricaciune; se seamana intru necinste, inviaza intru slava; se seamana intru slabiciune, inviaza intru putere; se seamana trup firesc, inviaza trup duhovnicesc. Daca este trup firesc, este si trup duhovnicesc” (1 Cor. XV, 42-44). “Caci trebuie ca acest trup stricacios sa se imbrace in nestricaciune si acest (trup) muritor sa se imbrace in nemurire. Iar cand acest (trup) stricacios se va imbraca in nestricaciune si acest (trup) muritor se va imbraca in nemurire, atunci va fi cuvantul care este scris: Moartea a fost inghitita de biruinta” (1 Cor. XV, 53-54). Lucrul acesta este cu putinta la Dumnezeu. Caci dupa cum El a putut sa faca trupul omului din pamant, tot asa poate si pe cel risipit in pamant sa-l adune, sa-l innoiasca si sa-l invieze. Si o samanta, ca sa incolteasca si sa rodeasca, trebuie mai intai sa moara, sa putrezeasca in pamant (1 Cor. XV, 35-45). Asa si omul credincios, ca sa ajunga la viata cea vesnica, trebuie sa treaca mai intai prin moarte.
La sfarsitul veacurilor, toti cei care au murit vor invia. Iar aceia care in vremea invierii obstesti se vor gasi in aceasta viata pamanteasca, vor fi si ei schimbati intr-o clipa, ca si cum ar fi trecut prin moarte, incat si trupurile lor vor deveni duhovnicesti si nemuritoare, ca ale celor inviati: “Nu toti vom muri, dar toti ne vom schimba, deodata, intr-o clipeala de ochi la trambita cea de apoi. Caci trambita va suna si mortii vor invia nestricaciosi, iar noi ne vom schimba", ne invata apostolul (lCor. XV, 51-52).
Dar pentru ce vor invia trupurile? Pentru ca omul a fost creat in dubla sa structura, materiala si spirituala, trup si suflet, si in aceasta dubla structura, sa dea seama in fata judecatii; iar dupa aceea sa fie asezate in Rai la fericirea vesnica sau in iad la osanda vesnica, deoarece in viata pamanteasca sufletul impreuna cu trupul, deci omul intreg, a savarsit si cele bune si cele rele, si cele spre mantuire ca si cele spre osanda. Indata dupa despartirea lui de trup, sufletul omului este supus Dreptei judecati a lui Dumnezeu, in fata careia trebuie sa dea socoteala, de viata de pe pamant. Judecata aceasta care se face fiecarui suflet in parte se numeste judecata particulara si ea se deosebeste de judecata cea de obste sau universala care se face tuturor oamenilor, odata, la sfarsitul lumii si dupa invierea cea de obste a trupurilor. Realitatea judecatii particulare este subliniata de Mantuitorul prin pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar (Luca XVI, 19-31) si prin raspunsul dat talharului pe cruce: “Astazi vei fi cu Mine in rai” (Luca XXIII, 43), precum si de Sfantul Apostol Pavel cand zice: “Randuit este oamenilor odata sa moara, iar dupa aceea judecata” (Evrei IX, 27); si prin locurile in care isi exprima dorinta de a muri pentru a petrece cu Domnul (2 Cor. V, 68; Fil. I, 21). Judecata particulara, ca si cea de obste o face Mantuitorul: “Ca Tatal nu judeca pe nimeni, ci toata judecata a dat-o Fiului” (Ioan V, 22). Prin judecata particulara se cerceteaza starea generala in care iese omul din viata pamanteasca si daca aceasta stare este buna, sufletul este dus de ingeri la fericire, iar daca este rea, este dus de duhurile necurate la chinuri.
Fericirea la care sunt dusi cei gasiti vrednici se numeste “sanul lui Avraam” (Luca XVI, 22), sau “Rai” (Luca XXIII, 43), iar chinurile la care sunt supusi necredinciosii si pacatosii se numesc “iad” (Luca XVI, 22). Dar nici fericirea si nici osanda nu sunt depline pana la judecata obsteasca, judecata cea de apoi, cand vor fi iarasi unite cu trupurile. Pana la acea judecata, adica in vremea cat sufletele sunt fara trupuri, ele nu pot face nimic pentru a-si schimba starea in mai bine (Ioan IX, 4). Numai cei ramasi in viata aceasta pot sa dobandeasca de la Dumnezeu usurarea osandei sufletelor celor morti. Si aceasta, prin rugaciune si milostenie intru pomenirea mortilor si mai ales prin pomenirea acestora la Sfanta Liturghie. Locul in care sunt randuite sufletele celor drepti este raiul, iar locul in care sunt randuite sufletele celor nedrepti este iadul. Nu exista un loc sau o stare intermediara intre rai si iad, numit purgatoriu, cum invata Biserica Romano-Catolica, caci Mantuitorul Hristos nu a vorbit niciodata despre un asemenea loc. Dogma specifica doctrinei catolice, purgatoriul este un loc de purificare morala, in care sufletele care nu sunt complet curate din cauza ca n-au satisfacut pentru pacatele iertate, fie ca au murit cu pacate usoare, se purifica prin pedepsele pe oare le sufera aici si devin apte sa intre in Cer dupa un anumit stagiu de suferinte.
De o imbunatatire a situatiei celor plecati de aici se poate vorbi, caci starea de fericire sau de osanda primita la judecata particulara este nedeplina pana la judecata obsteasca. Sfintii Apostoli si Biserica au randuit ca cei vii sa faca rugaciuni milostenie pentru cei morti. “Caci in veacul de acum se poate face si lucra ceva, iar in cel viitor se leaga toate puterile de lucru ale sufletului si nu se poate face ceva bun spre ridicarea pacatelor”. Asadar, “nu fara rost au randuit apostolii sa se aduca infricosatoarea Jertfa pentru pomenirea celor adorminti. Stim ca mult le foloseste si multa binefacere le aduce celor morti. Cand credinciosii (obstea) si preotii stau cu mainile intinse in fata cu infricosatoarea Jertfa, cum nu vor indupleca pe Dumnezeu pentru cei adormiti? Dar aceasta numai pentru cei plecati in credinta.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)
In legatura cu Judecata obsteasca sau universala este invatatura despre invierea mortilor si despre viata de veci. Cei care au facut cele bune aici pe pamant asteapta cu bucurie viata de veci, caci pentru cei care il iubesc pe Dumnezeu in viata aceasta si ii pazesc poruncile, facand binele, viata aceea va fi intru totul fericita. Fericirea le va fi nesfarsita si neinchipuit de mare. Caci “cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” (1 Cor II 9). Aceasta negraita fericire va consta mai ales in unirea in Duh cu Dumnezeu, in a-L vedea pe Dumnezeu fata catre fata”, in vietuirea slavita si vesnica impreuna cu Mantuitorul Iisus Hristos, cu Sfintii Ingeri si cu toti sfintii Bisericii. Aceasta fericire a dreptilor se va deosebi insa dupa vrednicia pe care ei au castigat-o prin faptele lor cele bune, cum lamurit ne invata Sfantul Apostol Pavel: “Alta este stralucirea soarelui si alta stralucirea lunii si alta stralucirea stelelor. Caci stea de stea se deosebeste in stralucire” (1 Cor. XV 41).
In schimb viata de veci a celor rai va fi intru totul nefericita. Iadul este ca o temnita, caci viata lor este lipsita de vederea fetei lui Dumnezeu, de lumina si fericirea impreunate cu aceasta vedere, o viata de nesfarsite chinuri.

Sa cugetam cu atentie si cu ragaz la cele aratate aici caci prin aceasta ne putem feri de pacate si ne putem departa de patimi; putem pazi curatia sufletului si trupului nostru, ducand astfel o viata bineplacuta lui Dumnezeu si mult folositoare semenilor nostri. Pe urma unei asemenea vietuiri putem nadajdui in castigarea mantuirii noastre.