Maica Domnului Indrumatoarea

Icoana Maicii Domnului Odighitria este una dintre renumitele icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului pastrate in Sfantul MunteAthos.
ManastireaXenofont este una dintre marile manastiri athonite din Sfantul Munte Athos. Aici se pastrează, cu mare evlavie si bucurie, trei mari icoane facatoare de minuni: icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie si icoana Maicii Domnului numita „Odighitria”. Numele icoanei vine de la cuvantul grecesc „odigos”, care inseamna „calauza”, ori „aratatoare a caii”, adica „povatuitoare”.
Teologia icoanei. Odighitria este denumirea data tipului iconografic in care Fecioara Maria tine pruncul pe bratul stang si arata spre El, cu mana dreapta. Pruncul Iisus tine in mana un sul de hartie, simbolizand Evanghelia. Aceasta icoana reliefeaza in chip special Dumnezeirea Pruncului. Vesmantul lui Iisus este auriu, semn al divinitatii. Maica Domnului se simte invatata si ocrotită de Fiul pe care-L poarta in brate, asa cum sfintii ierarhi tin Sfanta Scriptura.
Chiar si mana dreapta imita gestul de binecuvantare. Daca Odighitria arata calea care este Hristos (Ioan 14, 6) ea se prezinta si ca un simbol al Bisericii care-i calauzeste pe crestini, prin veacuri, spre capul ei, care este Hristos Mantuitorul.
Istoria icoanei. Odighitria a fost una din icoanele facatoare de minuni din Constantinopol. Ea isi datorează numele – Indrumatoarea – unei legende bizantine. Maica Domnului i-a calauzit pe doi orbi pe drum si le-ar fi redat vederea. Ea este atribuita Sfantului Luca, evanghelist si pictor, care astfel a marturisit taina lui Hristos prin cuvinte si culori.
Prima astfel de icoana se spune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca, inca din vremea in care traia Maica Domnului. Se spune ca Maica Domnului, vazand icoana, a binecuvantat-o. Mai apoi, Sfantul Apostol Luca a trimis icoana la Antiohia lui Teofil, impreuna cu Evanghelia sa (Luca 1, 3).
Dupa moartea lui Teofil, icoana a fost adusa in Ierusalim, iar de aici a fost trimisa la Constantinopol, unde a fost asezata in Manastirea Odigon.
In secolul al IV-lea, potrivit traditiei, se spune ca icoana a fost dusa la Roma, iar in secolul al VI-lea, Sfantul Grigore cel Mare Dialogul o aseaza in Biserica Sfantul Petru. Copii dupa aceasta icoana se crede ca sunt pastrate pana azi.
Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea” de la Manastirea Xenofont. O astfel de copie, chiar una dintre cele mai vechi, este considerata a fi cea din Manastirea Xenofont. Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea” s-a aflat vreme indelungata in Manastirea Vatoped din sfantul munte Athos, in katholikon pe o coloana din strana stanga.
Insa in anul 1730, in vreme ce portile bisericii erau incuiate, icoana a disparut nu numai din biserica, ci si din manastire, iar calugarii crezura ca a fost furata de talhari. Insa au aflat curand ca se afla la manastirea Xenofont, cale de trei ore de Vatoped.
Toti credeau ca cineva a furat-o pe ascuns si, in consecinta, icoana a fost adusa inapoi la locul ei, monahii vatopedini luand masuri de paza mai stricte si pecetluind biserica. Dar nu dupa multe ore, cand biserica a fost deschisa pentru slujba, icoana lipsea iarasi din locul ei, foarte curand sosind si veste de la Manastirea Xenofont ca ea se afla din nou in locul din biserica mare pe care si-l alesese. Adusa din nou la Vatoped, icoana a aparut din nou in Manastirea Xenofont.
Induplecati de faptul ca aceasta era cu adevarat o minune a Maicii Domnului, monahii vatopedini au fost atunci convinsi ca este vorba despre o minune si au hotarat sa nu se mai impotriveasca vointei Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu. Au dat fuga la Manastirea Xenofont pentru a se inchina Maicii Domnului Indrumatoarea si multa vreme de atunci incolo ii trimiteau untdelemn si ceara la noul ei salas. De atunci, monahii vatopedini si xenofondini praznuiesc impreuna aceasta minune.
In anul 2013, cu binecuvantarea Egumenului Alexie al Manastirii Xenofont, pentru intaia data in ultimii 283 de ani, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Odigitria a fost adusa in katholiconul Manastirii Vatoped cu ocazia sarbatorii Sfintilor Vatopedini (10 iulie). Privegherea urmata de Sfanta Liturghie a avut drept protos pe Preasfintitul Gavriil de Diavleia din partea Bisericii Greciei. 

Sursa: doxologia.ro