duminică, 5 iulie 2015

Sfantul Atanasie Athonitul

Sf. Atanasie Athonitul
Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt in preajma anului 920, primind la botez numele de Avraam (Avramie). Ramas orfan din copilarie, a fost crescut de o monahie evlavioasa. Dupa moartea mamei lui, Avraam a fost dus la Constantinopol, la curtea imparatului Roman ce Batran. Acolo a fost dat la invatatura la scoala lui Atanasie, un renumit profesor de retorica. In scurt timp, priceperea lui a ajuns sa o egaleze pe cea a maestrului sau, astfel ca tanarul Avraam a devenit la randul sau profesor. In timpul sederii sale la Constantinopol, l-a cunoscut pe Sfantul Mihail Malein (12 iulie), egumenul unei manastiri de pe muntele Kyminas. Avraam i-a povestit Sf. Mihail despre viata lui si i-a descoperit dorinta lui de a intra in monahism. Mihail a inteles atunci ca Duhul Sfant il invatase multe despre mantuire pe tanarul Avraam. In timpul unora dintre convorbirile lor duhovnicesti, Sf. Mihail a primit si vizita lui Nichifor Foca, un ofiter din armata imperiala care avea sa devina mai tarziu imparat. Nichifor a fost profund impresionat de intelepciunea lui Avraam si l-a privit toata viata cu evlavie si cu dragoste.
Aprins de ravna pentru viata monahala, Avraam a lasat toate si a plecat la manastirea din Kyminas. Cazand la picioarele egumenului Mihail, s-a rugat sa fie primit in viata monahala. Acesta l-a primit cu bucurie si l-a tuns in monahism, schimbandu-i numele in Atanasie. Mai tarziu, in anul 958, parasind manastirea din Kyminas in cautarea unui loc mai insingurat, a ajuns la locul numit Melanos, la capatul MunteluiAthos, unde s-a asezat, departe de alte asezari monahale. Si-a propus sa se nevoiasca aici vreme de un an; dar in ultima zi a anului randuit, atunci cand a inceput sa se roage, deasupra lui a stralucit o lumina de nedescris, umplandu-l de bucurie negraita. Orice gand de plecare s-a risipit, iar din ochii lui au inceput sa curga rauri de lacrimi binecuvantate. Din acea clipa, Sfantul Atanasie a primit darul blandetii, si a inceput sa indrageasca locul nevointelor sale pe cat il urase mai inainte.

In acea vreme, Nichifor Foca, amintindu-si ca fagaduise sa intre si el in viata monahala, l-a indemnat pe Atanasie sa construiasca o manastire. Desi la inceput s-a impotrivit, Atanasie a inceput mai apoi sa construiasca manastirea. In timp ce se straduia sa-i apere pe pustnicii si schiturile din jur de raidurile sarazinilor musulmani, a construit ceea ce avea sa devina Manastirea Marea Lavra din Sfantul Munte, reunind schiturile existente intr-o singura comunitate. Manastirea a fost sfintita in anul 963. Manastirea exista si functioneaza pana in zilele noastre. Alte trei manastiri au mai fost intemeiate pe Muntele Athos in vremea vietii Sfantului Atanasie: Iviron, Esfigmenu si Vatopedi.
Atanasie a stabilit in manastire o randuiala de viata cenobitica (viata de obste), pe baza modelului oferit de vechile manastiri din Palestina. Slujbele dumnezeiesti erau respectate cu strictete, nici unul dintre monahi neindraznind sa vorbeasca in timpul slujbelor sau sa intarzie la biserica decat in caz de mare nevoie. Cu toate acestea, Sfantul Atanasie a avut de infruntat si o considerabila miscare de opozitie in incercarea sa de a pune ordine si randuiala in vietile monahilor de la Sfantul Munte.
La moartea imparatului Nichifor, in 969, dusmanii lui au avut castig de cauza, iar Sfantul Atanasie a fost nevoit sa plece in Cipru. A trait acolo pana cand noul imparat, Ioan Tzimiskis (969-976) a luat si el sub ocrotire Marea Lavra si a dat manastirii primul Statut de organizare (Tragos) in anul 971.
Sfantul Atanasie a trecut la Domnul in preajma anului 1000, intr-un accident, fiind ucis sub daramaturi, atunci cand cupola noii biserici s-a prabusit. Din pricina acestei morti brutale, multi dintre dusmanii sai il huleau, zicand ca aceasta fusese pedeapsa lui Dumnezeu. Sfantul a fost inmormantat alaturi de biserica manastirii Marea Lavra (astazi extinsa pentru a cuprinde mormantul Sfantului), ctitoria sa, in partea stanga a bisericii.
La scurta vreme dupa adormirea sa, Atanasie a fost proslavit ca sfant. La un an de la moartea sa, pregatindu-se monahii de la Marea Lavra de hramul bisericii, inchinata Nascatoarei de Dumnezeu, Maica Domnului le-a vestit ea insasi in vis monahilor ca in acel an se cuvenea sa-l cinsteasca mai intai pe Sfantul Atanasie. Iar cand patriarhul de atunci al Ierusalimului a vrut sa scoata Sfintele Moaste ale Cuviosului Atanasie si sa le aduca in biserica spre inchinare, din mormantul sau a iesit foc, aratand astfel ca sfantul nu voia ca ramasitele sale pamantesti sa fie cinstite ca ale unui sfant, ci doar sa fie pomenit in rugaciune.
Cu timpul, s-a construit un paraclis, lipit de zidul bisericii mari a manastirii, deasupra mormantului Sfantului Atanasie, care exista pana azi, si unde monahii si pelerinii se pot inchina dupa cuviinta celui care a fost intemeietorul vietii de obste de la Sfantul Munte.

Sursa: ortodoxwiki