miercuri, 1 iulie 2015

Stefan cel Mare si Sfant

Stefan cel Mare si Sfant
Odraslit din pamantul Moldovei, maritul Voievod Stefan cel Mare a fost numit si cinstit din totdeauna de catre poporul dreptcredincios: bun, mare si sfant. Bun pentru faptele sale de milostenie, mare pentru iscusinta cu care a condus tara cu dreptate, Dumnezeu pedepsind prin el pe cei lacomi si tradatori, sfant pentru lucrarea lui intru apararea intregii crestinatati si zidirea unui mare numar de biserici si manastiri.
Dreptcredinciosul Voievod s-a nascut la Borzesti, din parintii binecredinciosi crestini voievodul Bogdan al II-lea si doamna sa Maria-Malina Oltea, aratandu-se din frageda copilarie cu deosebita dragoste fata de tara si credinta stramoseasca. Curand, dupa uciderea tatalui sau, este chemat la tronul Moldovei la 12 aprilie 1457. Incercat, pe parcursul lungii sale domnii, de numeroase suferinte, nu si-a pierdut niciodata nadejdea in Bunul Dumnezeu ci, cu evlavie si-a purtat jugul vietii sale.
Stefan cel Mare si cel Sfant a luptat pentru apararea intregii crestinatati "pana la moarte" cu capul sau adica, "cu pretul vietii sale", cum arata in scrisoarea adresata principilor intregii crestinatati, chemandu-i la lupta sfanta de aparare a credintei crestine. 
Stefan, Dreptcredinciosul Voievod, a pus biruintele sale nu pe seama iscusintei mintii sale ci, cu smerenie pe seama voii si puterii lui Dumnezeu, care i-a stat mereu in ajutor. Maritul Voievod a fost nu numai aparator, ci si marturisitor al credintei prin numarul mare de manastiri si biserici zidite, atat in Moldova cat si in Muntenia, Transilvania si Muntele Athos. Prin frumusetea si maretia acestor sfinte lacasuri, impodobirea lor cu pictura, inzestrarea lor cu cele necesare sfintelor slujbe, toate lucrate cu o maiestrie artistica neintrecute pana astazi, binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant aduce inaintea lui Dumnezeu "slava poporului sau", adica a neamului nostru romanesc.
Ca om al rugaciunii, evlaviosul Voievod a cerut sfintitilor parinti sa se roage pentru poporul dreptcredincios al Moldovei, pentru ostenii sai, pentru cei vii si pentru morti.
El insusi se ruga cu post si facand nenumarate fapte de milostenie in vremuri de primejdie mai ales, asa cum este infatisat pe icoanele pictate in ctitoria sa de la Putna. Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul i-a fost parinte si povatuitor duhovnicesc si intelept sfatuitor in ceasurile sale de rugaciune si veghe. Deopotriva a fost om al intelepciunii si dreptatii, precum si al iubirii si iertarii: "Te-am iertat si toata mania si ura am alungat-o cu totul din inima noastra", scria Voievodul, adresandu-se boierului sau Mihu, unul din cei care participasera la uciderea parintelui sau. Gandul mortii pururea l-a avut in minte caci pentru el moartea era, potrivit invataturii crestine, o stramutare "de la cele vremelnice" catre "locasurile de veci", asa cum el insusi a pus sa se scrie pe piatra sa de mormant, pregatita cu 12 ani inainte de mutarea la Domnul.
Paginile sfinte de cronica romaneasca amintesc peste veacuri despre evlavia, cinstirea si credinta poporului roman fata de Dreptcredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant: "iar pe Stefan Voda l-au ingropat tara cu multa jale si plangere la manastire la Putna care era de dansul zidita. Atata jale era de plangeau toti, ca dupa un parinte al lor", zicand mai departe cronicarul: "Ce dupa moartea lui pana astazi ii zic Sfantul Stefan Voda ... , pentru lucrurile lui cele vitejesti, care nimeni din domni, nici mai inainte, nici dupa aceea l-au ajuns".
De la mutarea sa la Parintele Ceresc pana astazi, mormantul sau de la Manastirea Putna este strajuit de o candela pururea aprinsa, unde fiii neamului romanesc neincetat isi pleaca genunchiul cu evlavie si rugaciune catre Milostivul Dumnezeu. Maritul si drept-credinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant ramane peste veacuri o pilda de adevarat conducator de tara, stapanit permanent de credinta in Puternicul Dumnezeu, iubirea de Biserica stramoseasca si tara, spre slava lui Dumnezeu, unul in fiinta si inchinat in Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Amin.