vineri, 26 iunie 2015

Despre postul cu folos - Parintele Cleopa

Parintele Cleopa - despre post.pdf
Postul de mancare de dulce si chiar de vin este randuit de Biserica pentru toti, dar dupa putere (…) Iar daca cineva este bolnav, batran sau neputincios sa asculte de duhovnicul lui si sa posteasca dupa cum poate.
(…) Sa stiti si aceasta, ca postul este de doua feluri. Post trupesc, adica infranare de la mancare pe un timp limitat, cu scopul de a ne ruga mai curat lui Dumnezeu si de a ne stapani firea. Al doilea, este postul sufletesc, adica infranarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mainilor sa nu lucreze vreun pacat si, mai ales, pofte si tot felul de rautati care ies din inima si a vointei ca sa nu accepte savarsirea veunui pacat.
(…) Iar daca cineva este bolnav sa se infraneze de la mancare dupa putere, dar sa posteasca de manie, de tutun, de betie, de cearta, de injuraturi, de glume, de somn mult, de ganduri si imaginatii necurate, de carti rele, de pacate urate trupesti si sufletesti, de furt, de minciuna, de judecati prin tribunale, de vrajitorie, de avorturi, de divort, de dezbinari intre rude si de tot pacatul. Ca mai mare este postul sufletesc de ganduri si de faptele rele, decat postul trupesc de mancare. Cine se infraneaza de la toate aceste rautati se va putea cu usurinta infrana si de la mancare si bautura.
(…) Pentru a avea folos de post si pentru a-l trece cu usurinta, trebuie sa-l unim cu inca doua fapte bune: cu sfanta rugaciune si cu milostenia.
(…) Fara iertare nu putem incepe postul, nu ne putem ruga si osteneala ne este fara folos.
Si inchei cerandu-mi iertare celor pe care care i-am suparat cu ceva, cu o vorba, cu un fapt, cu un gand necuviincios. Imi cer iertare si fata de cei care m-au denigrat. Pe toti incerc sa-i pomenesc in rugaciunile mele. Doamne-ajuta!

Arhimandrit Cleopa Ilie, Predici la Duminicile de peste an, Edit. ManastireaSihastria, 2007 – ed. a III-a). 
Sursa: doxologia.ro