miercuri, 1 iulie 2015

Sfantul Ierarh Leontie - episcopul Radautilor

Sfantul Ierarh Leontie
Acest purtator de Dumnezeu Leontie s-a nascut din parinti drept-maritori crestini in orasul Radauti la inceputul sec. al XIV-lea. Inca din pruncie, dus de parinti la biserica, a fost cuprins de o mare dragoste fata de casa lui Dumnezeu unde, mai apoi, mergea zilnic si asculta cu toata luarea aminte intreaga slujba dupa care zabovea, cautand sa se apropie cat mai mult sufleteste de cuviosii parinti calugari, ostenitori si slujitori sfintiti la aceasta catedrala voievodala.
Parintii din obstea catedralei vazandu-l cu atata dragoste pentru casa lui Dumnezeu, pentru sfintele slujbe, l-au primit in obstea lor unde, fericitul Leontie in toate cele randuite ca ascultare, arata ravna si smerenie.
Pentru viata lui duhovniceasca a fost calugarit primind numele de Lavrentie. Ravna lui pentru nevointele duhovnicesti tot mai mult sporea. Luand binecuvantare de la staretul obstei, s-a indreptat catre un loc sihastresc, nu departe de Putna, unde erau cativa sihastri. Mitropolitul Moldovei de atunci, afland de aceasta vatra sihastreasca cu randuiala prea frumoasa, a mers si a sfintit biserica acelui schit si odata cu aceasta a hirotonit in preot pe cuviosul Lavrentie, numindu-l tot atunci egumen, potrivit si dorintei acelei obsti.
Aici, in aceasta cuvioasa obste vine sa se nevoiasca si cuviosul Daniil Sihastrul sub povata parintelui sau duhovnicesc Lavrentie.
Infiintandu-se scaun episcopal la Radauti, in timpul Voievodului Alexandru cel Bun, nu dupa multa vreme, Cuviosul Lavrentie este chemat la inalta vrednicie si infricosatoarea raspundere a arhieriei. Primind darul arhieriei nu a incetat nici o clipa nevointele sihastresti, in chilia salasului sau episcopal. Veghind la pastrarea randuielilor canonice, pazind scumpatatea si pogoramantul in toate cate le randuia spre zidirea Bisericii lui Hristos, Sfantul Ierarh Leontie cu intelepciune, smerenie si daruire s-a nevoit spre folosul cel mantuitor al pastoritilor sai sufletesti.

S-a retras din scaunul arhipastoresc si a luat schima cea mare la sihastria - Laura.
Cunoscandu-si dinainte sfarsitul vietii sale pamantesti, a chemat intreg soborul pentru a-i da ultimele sale povete parintesti, a randuit ca egumen al acestei sfinte manastiri, pe cel mai apropiat ucenic al lui, cuviosul Daniil Sihastrul, pe care binecuvantandu-l, a adormit in Domnul intru nadejdea invierii si a vietii vesnice. Credinciosii, fiii lui duhovnicesti veneau la mormantul sau unde se rugau si aflau tamaduiri de tot felul de boli. Curand, cinstitele sale moaste au fost stramutate la Radauti potrivit dorintei credinciosilor. Aici, la racla cu sfintele sale moaste, venea multa lume, cunoscand darul lui Dumnezeu care se revarsa asupra tuturor celor care, cu credinta se rugau si sarutau sfintele sale moaste.
In anul 1639, racla cu sfintele sale moaste a fost rapita de navalitori, cum mentioneaza cronicile, fara sa se stie, nici pana in ziua de azi, locul unde ele au fost duse.

Cu rugaciunile Sfantului Parintelui nostru Ierarh Leontie, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.